Politie Amsterdam-Amstelland



Landelijk opererende vervalsers van toegangs-bewijzen gearresteerd / Amsterdam-Amstelland / Bovenregionale Recherche / (14/06/07)

Een speciaal team van de Bovenregionale Recherche (BR) heeft op vrijdag 8 en maandag 11 juni zes verdachten gearresteerd die zich op professionele wijze bezighielden met het vervalsen en verkopen van toegangskaarten voor evenementen. Alle verdachten, vijf mannen en één vrouw in de leeftijd van 25 tot 35 jaar, zijn inmiddels ingesloten en in verzekering gesteld. Bij de arrestaties werden meer dan honderd vervalste kaarten, een geldbedrag van circa 2000 euro en speciale print- en drukapparatuur in beslag genomen. Hoeveel geld er door de vervalsers is buitgemaakt of hoeveel mensen zijn gedupeerd is nog niet bekend.

De BR kreeg medio 2006 informatie dat er bij diverse grote evenementen op flinke schaal valse kaarten opdoken. Omdat de benadeelden ook buiten de regio Amsterdam-Amstelland woonachtig waren werd het BR-team ingezet. Met name de kaartjes voor evenementen als Sensation White en Black, Awakenings, Tiësto en Defqon waren populair onder de vervalsers. Tijdens het begin van het onderzoek werden blanco entreebewijzen ontdekt die werden verduisterd bij officiële verkooppunten zoals ticketbox. Naarmate het onderzoek vorderde doken geheel vervalste kaarten op waaruit het team opmaakte dat de schaal van vervalsing aan het toenemen was. De hoofdverdachte kon door het rechercheteam snel in beeld worden gebracht waarna de andere vijf volgden. De meeste valse kaarten werden via marktplaats.nl aangeboden en verkocht. Geschat wordt dat de zes valsmunters enkele honderden mensen in de afgelopen jaren hebben benadeeld. Het BR-team heeft ruim 15 aangiften en verwacht dat dit aantal nog groter wordt. Reeds eerder waarschuwden organisatiebureaus en politie voor vervalsingen die via internet of onderhandse verkopen worden afgezet. De minste kans om opgelicht te worden loopt men is indien entreebewijzen worden gekocht via officiële verkooppunten.

Bovenregionale Recherche

De Bovenregionale Recherche (BR) pakt regio-overschrijdende criminaliteit aan met een stelselmatig en vaak ook gewelddadig karakter. Het gaat hierbij vooral om persoonlijke veiligheid, veiligheid van de leefomgeving, veiligheid in het bedrijfsleven en veiligheid van financiële systemen. Ook onderzoeken naar feiten die zich in het hele land voor lijken te doen en teveel beslag leggen op de capaciteit van de regiokorpsen of waar speciale expertise voor nodig is, kunnen worden toegewezen aan één van de zes teams van de Bovenregionale Recherche. Daarnaast richten de teams zich op horizontale fraude en ketengerichte milieudelicten.

BR Haaglanden / Hollands Midden, BR Rotterdam-Rijnmond / Zuid Holland Zuid, BR Noord- en Oost- Nederland, BR Amsterdam-Amstelland / Gooi- en Vechtstreek, BR Noord- West- en Midden Nederland en BR Zuid Nederland.

Man komt om bij steekpartij / Van Bossestraat (14/06/07)

Woensdagmiddag 13 juni overleed een 41-jarige man in een ziekenhuis nadat hij bij een vechtpartij in een woning aan de Van Bossestraat was neergestoken. De politie arresteerde een 24-jarige man en een 39-jarige vrouw op verdenking van betrokkenheid bij de dodelijke steekpartij.

Rond kwart over vijf kreeg de politie een melding van een vechtpartij in een woning aan de Van Bossestraat. Er waren meerdere personen bij betrokken en de situatie zou erg uit de hand lopen. Agenten die snel ter plaatse waren troffen in de woning het 41-jarige slachtoffer aan. Hij werd direct gereanimeerd en naar een ziekenhuis vervoerd. Daar bleek bij aankomst dat hij was overleden. In de woning werd een 24-jarige man aangehouden. Even later werd ook nog een 39-jarige vrouw gearresteerd. Beiden worden verdacht van betrokkenheid bij het levensdelict. Het motief ligt vermoedelijk in de familierelationele sfeer.