Time : 09:00:00
Date : 14 June 2007
Sender Name: CO2logic

Op belgische schaal stoten wij het equivalent van meer dan 30 miljoen Atomiumbollen uit...

CO2logic lanceert de eerste Belgische e-platform voor CO2 compensatie (van wagens, huizen en vluchten)

Elke verantwoordelijke burger en bedrijf droomt ervan geen milieuvoetafdruk te hebben, maar, tenzij leven zoals een asceet in zijn hutje hoog in de bomen, blijft de gedachte nog altijd een gekke droom. Daarom, voor diegene die de gedachte om de aarde te zien aftakelen niet meer verdragen, bestaat er nu een middel om vrijwillig zijn eigen CO2 uitstoot te compenseren. Hoe ? Door koolstof reducerende projecten te financieren in ontwikkelingslanden, met de hulp van 2 jonge belgische ondernemers en hun nieuw bedrijf CO2logic.

De Context
Het is voor niemand een geheim meer, de Aarde warmt zich aan een grote snelheid op ! Dit is, in grote mate, te wijten aan broeikasgassen. De koolstofdioxide, CO2 genaamd, is er één van de belangrijkste bestanddelen van. Deze problematiek van milieuverontreniging is een uitdaging voor de hele wereld en het is van groot belang om er "globaal" aan te denken. In België bedraagt de gemiddelde uitstoot 14,3 ton CO2 per jaar per inwoner, terwijl ons planeet maar 1,1 ton CO2 per persoon kan absorberen.

Antoine Geerinckx, medeoprichter van CO2logic geeft een concreet voorbeeld : "Beeld u in, het Atomium... Elke bol kan meer dan 5 ton pure CO2 bevatten. Aangezien elke belg het equivalent van bijna 3 Atomiumbollen uitstoot per jaar, betekent dit dat alleen op belgische schaal wij het equivalent van meer dan 30 miljoen bollen uitstoten, of 147 miljoen ton CO2 !" . Als vergelijkingspunt : " Wanneer een belg gemiddeld 14,3 ton CO2 uitstoot per jaar, stoot een burkinees maar een paar kilogram uit... het is dus aan ons om op een verantwoordelijke manier te reageren ! ". Een ander voorbeeld, deze van de auto : "als men 20.000 km per jaar telt, zal een eigenaar van een zware 4X4/SUV ongeveer 7,5 ton CO2 uitgestoten hebben, de eigenaar van een kleine wagen zal maar 2 ton uitgestoten hebben...". Het is hoog tijd om onze gewoontes te veranderen !

Het « CO2 neutral » concept
Het concept is niet nieuw. Het heeft zich al bewezen in Engeland en in verschillende andere Europese landen. Bedrijven en particulieren lijken zich te willen impliceren... Van de bank HSBC tot de wereldbeker voetbal en de Rolling Stones, Cameron Diaz, Tony Blair, de G8 top, elke activiteit zal "CO2 neutraal" kunnen zijn. Dit wil zeggen dat zij vrijwillig koolstofreducerende projecten financieren. Deze verschillende projecten worden gekozen volgens het "Clean Development Mechanism (CDM)" van het Kyoto protocol, wat ook wil zeggen dat zij in ontwikkelingslanden gebeuren. Tanguy du Monceau, medeoprichter van CO2logic verduidelijkt dus dat " onze projecten compenseren niet alleen CO2, maar zij dragen ook bij aan de socio-economische ontwikkeling van landen die dit het meest nodig hebben"

In de praktijk
Concreet is het heel simpel. Ga naar onze website (www.co2logic.be) en bereken uw CO2 uitstoot. Vervolgens helpt CO2logic uw CO2 te reduceren en te compenseren om tot een CO2 neutraal statuut te komen. Met het geld van de compensaties financiert 'CO2logic' verschillende projecten die CO2 uistoot reduceren in ontwikkelingslanden. De projecten kunnen zich bezig houden met het reduceren van uitstoot doorheen verbeteringen in technologieën en door hernieuwbare energie aan te bieden (door bijvoorbeeld een stroomgenerator in een school in Kenya die werkt op diesel te vervangen door een windmolen).

De filosofie
Gepassioneerd door natuur en bezorgd om het milieu te beschermen, stellen Tanguy du Monceau en Antoine Geerinckx zich als missie om de belgen te sensibiliseren voor de problemen van de broeikasgassen en de bedrijven aan te sporen om hun sociale verantwoordelijkheid voor ogen te zien wat betreft de CO2 uitstoot in onze atmosfeer. Zij willen alle verontreinigers aanmoedigen om vrijwillig te investeren om hun uitstoot te reduceren.

Geleid door de drang om aan hun kleinkinderen een gezonde planeet terug te geven, gaan Tanguy en Antoine zelf een stapje verder en dromen van een "CO2 neutraal België, doorheen reducties aan de bron en compensaties. En dit zonder dat het gebruik van dit systeem een excuus wordt om niet in CO2 reducerende technologiëen te investeren. Dit punt is essentieel in hun ogen. Zij willen aan bedrijven en particulieren de mogelijkheid geven om vooral hun deel broeikasgassen die technisch praktisch onvermijdelijk zijn te compenseren om een 100% neutrale balans te creëen".

Voor meer informatie, surf naar www.co2logic.be

of neem contact op met:

Antoine Geerinckx (NL/FR) - Founder
Email : antoine@co2logic.com
Tel : +32 478 41 30 07

URL: http://www.co2logic.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL