Wereld bloeddonordag belangrijk voor antistoffenpatiënten

14.06.2007 / 09:04 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting v. afweerstoornissen

Stichting v. afweerstoornissen

Wereld bloeddonordag belangrijk voor patiënten met antistoffen probleem

De Stichting voor AfweerStoornissen vindt Wereldbloeddonordag heel belangrijk. Op deze dag worden de donoren wereldwijd bedankt voor hun belangeloze inzet.

Veel mensen denken bij bloeddonatie alleen aan het 'rode' deel van het bloed. Dat is natuurlijk een belangrijk deel, maar voor veel patiënten is het 'witte' gedeelte, het plasma, minstens zo belangrijk, zo niet belangrijker. Patiënten met een antistoffen probleem maken zelf geen (of te weinig) antistoffen (immuunglobulines). Hierdoor hebben zij veel last van (bacteriële) infecties. Deze patiënten worden behandeld met uit plasma verkregen antistoffen. Zij krijgen middels een infuus (direct in de bloedbaan, of onderhuids) de antistoffen toegediend (variërend van 1x per week tot één maal in de 2 - 4 weken). Dankzij deze behandeling kunnen zij een vrijwel normaal leven lijden.

Voor de 'productie' van voldoende antistoffen (immuunglobulines) zijn veel donoren nodig. Omdat niet alleen mensen met een antistoffen probleem immuunglobulines gebruiken, maar deze ook worden toegediend aan mensen met bepaalde neurologische aandoeningen is er een groeiende behoefte aan plasmadonoren.

De Stichting voor AfweerStoornissen is de grote hoeveelheid Nederlandse donoren, die de productie van immuunglobulines mogelijk maken, erg dankbaar. Zij wil op deze 'Wereldbloeddonordag', alle donoren die belangeloos hun bloed en/of plasma afstaan heel hartelijk danken.