LTO Noord


Informatie
Statement LTO stoppen met castreren van biggen

LTO Vakgroep varkenshouderij wil af van het castreren van biggen in Europees verband

De LTO vakgroep wil af van het castreren van biggen om de volgende reden;

* Het is een pijnlijke ingreep voor het dier waardoor het welzijn nadelig wordt beïnvloed.

* Het is onaangenaam werk voor de varkenshouder.
* Het is economisch nadelig. De ingreep kost tijd en borgen hebben een lagere voederconversie en een langzamere groei.
* Het is nadelig voor het milieu als gevolg van deze slechtere voederconversie.

Echter Nederlandse varkenshouders produceren in een Europese- en deels voor de wereldmarkt. Daarom zal een verbod op castratie alleen in EU verband ingevoerd kunnen worden. Om dit te bereiken neemt LTO samen met LNV en de Dierenbescherming en afzetorganisaties hierin een voortrekkersrol binnen de EU.

Een door LTO en Dierenbescherming geïnitieerde werkgroep heeft een onderzoek uitgevoerd naar mogelijke alternatieven voor het castreren. Een van de meest voor de hand liggende alternatieven is castreren onder verdoving. Onderzoeken hebben echter uitgewezen dat het verdoven (vangen en oppakken van de big en injectie) net zoveel stress bij het dier veroorzaken als het castreren zelf. Daarbij blijft de ingreep bestaan. Verder wordt hierbij de oplossing van het probleem eenzijdig (meer werk en hogere kosten) neergelegd bij de varkenshouder. Daarom is de LTO vakgroep tegen deze oplossing. De burger heeft zijn geweten gesust en het varken en de varkenshouder blijven met het probleem zitten.

Conclusie: Verdoofd castreren is geen oplossing voor de big en de varkenshouder.

LTO vindt dat direct gestreefd moet worden naar een eindoplossing; namelijk op termijn volledig te stoppen met castreren in Europees verband. Alle partijen in de varkenshouderij inclusief de supermarken zouden zich hiervoor hard moeten maken.

LTO heeft diverse stappen gezet richting deze eindoplossing. In al deze stappen heeft de LTO Vakgroep Varkenshouderij regelmatig overleg met de Dierenbescherming. Thans wordt samen met de Dierenbescherming en de slachterijen en met financiële steun van het Ministerie van LNV een onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om een internationaal erkend kwantificeerbare maat voor berengeur varkensvlees te ontwikkelen en tevens inzicht te krijgen in de marktacceptatie van dergelijk vlees.

Opmerkelijk vinden wij het dat castratie alleen een gespreksthema is in Nederland. In de zuidelijke lidstaten van de EU is dit geen maatschappelijk onderwerp. Vaak worden daar de varkens niet gecastreerd. In Duitsland, daarentegen, wil de retailer absoluut geen berenvlees.Om tot een daadwerkelijke verbetering van het welzijn te komen is daarom een Europese aanpak noodzakelijk.

Een Europees verbod kan hierbij een oplossing zijn mits we technisch in staat zijn berengeur te detecteren en waarbij alle organisaties in de vleesketen dan de taak hebben om de consument voor te lichten dat er geen kwaliteitsverlies is voor het vlees.

De inzet van LTO is om zo snel mogelijk te stoppen met castreren in Europees verband.

Met management maatregelen op bedrijfsniveau en goede detectiemethode op de slachterijen willen wij marktacceptatie van varkensvlees van niet gecastreerde varkens realiseren. Om dit doel te bereiken is het gemeld onderzoek noodzakelijk en is er tijd nodig.

De voorstellen die CBL en Wakker Dier op 14 juni 2007 hebben gedaan zijn schijnoplossingen en leiden tot niets.

Vakgroep LTO varkenshouderij, donderdag 14 juni 2007