European Union



IP/07/838

Brussel, 14 juni 2007

Cohesiebeleid 2007-2013: Commissie keurt de nationale strategie en prioriteiten voor Nederland goed

Commissaris voor regionaal beleid, Danuta Hübner, en commissaris voor Werkgelegenheid en sociale zaken, Vladimír Spidla, toonden zich verheugd over de overeenstemming tussen de Europese Commissie en Nederland over het plan en de prioriteiten van dat land voor het cohesiebeleid 2007-2013. In zijn nationaal strategisch referentiekader (NSRK) geeft Nederland aan hoe het de 1,9 miljard euro aan Europese middelen die het in de periode van zeven jaar zal ontvangen, denkt uit te geven om in zijn regio's groei en banen te scheppen. Nu de Europese Commissie een beslissing heeft genomen over verschillende onderdelen van het Nederlandse NSRK, zoals de prioriteiten, de indicatieve jaarlijkse toewijzingen en de lijst van operationele programma's, is de goedkeuringsprocedure voltooid.

De commissarissen Hübner en Spidla toonden zich zeer ingenomen met de efficiëntie van Nederland, dat dit belangrijke document, waarvan alle onderdelen nu zijn goedgekeurd, tijdig heeft ingediend. Zij sporen andere landen aan het Nederlandse voorbeeld te volgen.

"Ik stel met groot genoegen vast dat het Nederlandse NSRK sterk inzet op de Lissabonstrategie voor werkgelegenheid en groei. Rond 80% van de investeringen voor de doelstelling 'regionaal concurrentievermogen en werkgelegenheid' is geoormerkt voor uitgaven in verband met de Lissabonstrategie. Hieruit blijkt de Nederlandse inzet voor de Lissabonstrategie. Ik ben vol vertrouwen dat wij met deze nieuwe generatie cohesieprogramma's in belangrijke mate kunnen bijdragen tot een betere concurrentiepositie van de Nederlandse regio's" aldus Danuta Hübner.

Commissaris Spidla voegt hieraan toe: "In de Nederlandse strategie neemt het streven naar betere kwaliteit en grotere intensiteit van de investeringen in menselijke hulpbronnen een belangrijke plaats in. Hieruit blijkt eens te meer de centrale rol van meer en betere banen op de Europese hervormingsagenda. Met de door Nederland gekozen prioriteiten zullen de werknemers zich beter aan de veranderende omstandigheden kunnen aanpassen. Daarnaast zal de strategie de werkgelegenheid en sociale integratie bevorderen".

Alle lidstaten hebben hun NSRK al naar de Commissie gestuurd. De plannen van Malta, Griekenland en Oostenrijk zijn al eerder goedgekeurd - respectievelijk in december 2006 en maart en april 2007.

In zijn NSRK, waarover de afgelopen maanden is onderhandeld, zet Nederland in grote lijnen uiteen hoe het de 1,9 miljard euro aan EU-middelen die het in de komende zeven jaar zal ontvangen, wil uitgeven om groei en werkgelegenheid te stimuleren (http://www.ec.europa.eu/regional_policy/atlas2007/fiche/nl_nl.pdf).

De prioriteiten in het Nederlandse NSRK voor de periode 2007-2013 zijn: bevordering van het concurrentievermogen van de regionale economieën en van innovatie, verhoging van de aantrekkelijkheid van de Nederlandse regio's door een betere levenskwaliteit, en verbetering van het aanpassingsvermogen en de beroepskwalificaties van werknemers.

Nederland wil de algemene prioriteiten van het NSRK omzetten in vier regionale operationele programma's, waarvoor steun moet worden verleend uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), en in één nationaal operationeel programma, waarvoor middelen uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) beschikbaar moeten worden gesteld. Ten minste de helft van de EFRO-steun moet ten goede komen aan de innovatiecapaciteit van de regio's. De operationele programma's zullen de samenwerking tussen steden, provincies en nationale autoriteiten verder versterken door een nieuwe benadering van de uitdagingen waaraan wij de komende jaren het hoofd moeten bieden. Deze nadruk op partnerschap en betere samenwerking is een belangrijk kenmerk van de programmering van de Structuurfondsen.

Nederland heeft zijn NSRK op 18 december 2006 langs elektronische weg naar de Europese Commissie gestuurd. De definitieve versie van het NSRK werd op 20 april verzonden. Nu de onderhandelingen over het algemene kaderdocument met succes zijn afgerond, zal de Commissie spoedig de lijst van programma's en de indicatieve jaarlijkse toewijzing uit elk fonds goedkeuren. Goedkeuring van het NSRK is een wettelijk vereiste om de operationele programma's te kunnen goedkeuren. De onderhandelingen over deze programma's bevinden zich momenteel in de slotfase.

Bij de opstelling van hun NSRK moeten de lidstaten de EU-richtsnoeren voor de periode 2007-2013 in acht nemen. Deze leggen met name de nadruk op innovatie, onderzoek en technologische ontwikkeling, de informatiemaatschappij, milieubescherming, duurzame energiebronnen en meer en betere banen. De NSRK's moeten ook nauw aansluiten bij de nationale hervormingsprogramma's, die maatregelen bevatten om invulling te geven aan de groei- en werkgelegenheidsstrategie van Lissabon.

Nadere informatie over het Europees regionaal beleid is te vinden op: http://ec.europa.eu/regional_policy/index_en.htm