Dexia Bank


De acties van Dexia op het vlak van de duurzame ontwikkeling in België

14/06/2007

De drie entiteiten van Dexia die gevestigd zijn in België (Dexia Bank België, Dexia Insurance Belgium en Dexia Asset Management) ondernemen concrete acties in diverse domeinen.

De strijd tegen de klimaatwijziging is een van de voornaamste themaâs van de strategie voor duurzame ontwikkeling van deze entiteiten. Sinds januari 2007 vallen er in dat domein diverse verwezenlijkingen te noteren.

Zo heeft Dexia Bank met name deelgenomen aan de financiering van het eerste offshore-windmolenpark in België, C Power. Met een vermogen van 300 MW tegen 2010 of een jaarproductie van bijna 1 Twh, zal dit project het mogelijk maken een derde te verwezenlijken van de doelstellingen die België moet halen op het vlak van de groene stroom, nl. 3,2 Twh.

Dankzij de lancering van een gamma van oplossingen inzake groene energie (Dexia Energy Line) kunnen de lokale openbare besturen steun krijgen voor de installatie van fotovoltaïsche cellen en van warmtekrachtkoppelingseenheden.

Met de lancering van een koolstoftradingdesk in juni 2007 wil Dexia Bank eveneens steun verlenen aan de systemen voor het ruilen van koolstofquota als onderdeel van het Kyoto-protocol.

Deze commerciële strategie gaat gepaard met een bewustwordingscampagne t.a.v. de cliënten m.b.t. de klimaatverandering via twee initiatieven: de steun aan de bouw van de eerste wetenschappelijke basis op de Zuidpool met de naam âPrinses Elisabethâ, die volledig werkt op hernieuwbare energiebronnen, en de digitalisering van de documenten voor bankreporting van de cliënten in het kader van âPapyrusâ om het papierverbruik op termijn terug te dringen met 80%.

Als Belgisch en Europees marktleider voor SRI-fondsen begeleidt Dexia Asset Management eveneens deze inspanning in de strijd tegen de klimaatverandering door in juni 2007 een âSRI-milieufondsâ te lanceren rond alle aspecten van de klimaatverandering.

Deze activiteit wordt aangevuld door die van Dexia Insurance Belgium, dat voortaan in de criteria van de beleggingspolitiek van het project Portfolio 21, dat zich tot nu toe toespitste op de naleving van de mensenrechten, aandacht besteedt aan het principe van de uitsluiting van ondernemingen die milieuschade veroorzaken en de internationale normen schenden.

Dexia Bank lanceerde overigens een volledig gamma van milieuvriendelijke producten ten behoeve van zijn particuliere cliënten: het ecologisch woonkrediet, het ecologisch wagenkrediet en de variabele kilometerverzekering voor wat het milieu betreft.

Dexia blijft eveneens zeer veel aandacht hebben voor de maatschappelijke verwachtingen van zijn cliënten: zo is het de enige bank in België die een gamma van specifieke producten aanbiedt voor de diensten van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn. De toepassing voor internetbankieren, Dexia Direct Net, kreeg overigens het label âAnySurferâ voor zijn toegankelijkheid voor slechtzienden.

Met het oog op het beperken van de rechtstreekse milieu-impact van zijn werking, heeft het diverse initiatieven genomen.

Dexia Bank werkte een duurzaam mobiliteitsplan uit dat het gebruik van het openbaar vervoer door zijn werknemers bevordert door de kosten voor hun woon-werkverkeer volledig terug te betalen.

De renovatie van het Galilée-gebouw van Dexia Bank leverde het label âEco-dynamische ondernemingâ op van het Brussels Instituut voort Milieubeheer (BIM) voor alle werkzaamheden in het kader van de optimalisering op het vlak van de energie.

De CO2-uitstoot als gevolg van het energieverbruik van de gebouwen wordt eveneens op de voet gevolgd. Zo installeerde Dexia Insurance in augustus 2006 op het dak van zijn opslagplaats in Meise een van de grootste systemen voor zonne-energie in België. De 458 m' zonnepanelen leveren jaarlijks 43 Mwh gratis elektriciteit.

Op maatschappelijk vlak voert Dexia Bank een actief beleid ter ondersteuning van de vrouw via het Wings-programma, dat vrouwen met diverse professionele achtergronden samenbrengt rond twee waarden, nl. het leadership en het innoverend vermogen van de vrouwen.

Ten slotte speelt Dexia Bank eveneens een vooraanstaande maatschappelijke rol via zijn Stichting, die twee soorten sociale kredieten aanbiedt aan de minstbedeelden: een microkrediet dat wordt toegekend in het kader van de steun aan de financiering van ondernemers die een zelfstandige beroepsactiviteit willen opstarten en geen toegang hebben tot traditionele bankleningen, en begeleide sociale kredieten die specifiek bestemd zijn voor particulieren met een laag beroepsinkomen.