Dexia Bank


van Dexia

Duurzame ontwikkeling staat centraal in de strategie van Dexia

14/06/2007

ë Het is onze bedoeling duurzame ontwikkeling een centrale plaats te geven in onze strategie, zodat we erkend worden als dé referentie op het vlak van duurzame ontwikkeling»

Axel Miller

voorzitter van het directiecomité van Dexia

Dexia heeft in de bankwereld een voortrekkersrol gespeeld door in 1998 de ë Verklaring door financiële instellingen over milieuzorg en duurzame ontwikkeling » van het Programma van de Verenigde Naties voor het milieu te ondertekenen, en daarna ook het Wereldpact van de Verenigde Naties in 2002 en de Equator Principles in 2003.

In mei 2007 heeft Dexia kenbaar gemaakt dat het de strijd wil aanbinden tegen de klimaatverandering door de ë Verklaring door financiële instellingen over de klimaatverandering » van het Programma van de Verenigde Naties voor het milieu te ondertekenen.

Dit engagement van Dexia op het gebied van duurzame ontwikkeling, dat voortvloeit uit zowel zijn basisprincipes â de langetermijnvisie en de bekommernis om het algemeen belang â als uit de groepswaarden, viel bij de internationale financiële gemeenschap in 2006 meermaals in de prijzen: ë Global 100 Most sustainable corporations in the world », ë Sustainable Asset Manager of the Decade », ë European renewable solar deal of the year » â¦.

In 2006 keurde Dexia een actieplan voor duurzame ontwikkeling goed dat zich toespitst op één groot vraagstuk : de strijd tegen de klimaatverandering en de uitvoering van het Kyoto-protocol. Het plan berust op 4 pijlers die de activiteiten van Dexia een sociale en ecologische meerwaarde moeten geven: de klimaatverandering bekampen en het milieu respecteren, het ISR-aanbod en de ë groene » en ë sociale » producten ontwikkelen, de rechtstreekse impact van de onderneming op het milieu beperken, diversiteit promoten, een sociale dialoog voeren op een hoog niveau en burgerzin aan de dag leggen.


* Dexia is vandaag wereldwijd een van de belangrijkste geldschieters van de sector voor de ontwikkeling van groene energie. In 2006 ging 57,7 % van de financiële middelen voor de door Dexia gefinancierde energieprojecten naar hernieuwbare energie. In totaal gaat het om 16 projecten waarmee de CO2-uitstoot met 1,7 miljoen ton werd gereduceerd.

* Dexia is Europees marktleider inzake ISR-fondsen met een uitstaand ISR-bedrag van 14,1 miljard eind december 2006 en beschikt over de meest gespecialiseerde teams van Europa. Sinds dit jaar levert de groep extra inspanningen om de milieu-uitdagingen nog meer te integreren in zijn ISR-producten en hebben we een gamma ontwikkeld dat beantwoordt aan de verwachtingen van onze cliënten op ecologisch en sociaal vlak.

* Vanaf 2007 voert Dexia bovendien een beleid dat het tot een koolstofneutrale groep moet maken door de CO -uitstoot van zijn grootste posten te verlagen én de niet-reduceerbare marge van de CO2-uitstoot te compenseren.

* De groep gaat ervan uit dat de geïndustrialiseerde landen ter zake de grootste inspanningen moeten leveren en heeft daarom gekozen voor een originele reductie/compensatie-strategie voor projecten die gelinkt zijn met de activiteiten van Dexia (zonne- en windenergieparken) en die ontwikkeld worden in de Europese landen waar Dexia gevestigd is.

* Omdat Dexia een grote internationale groep is, draagt het ook een grote verantwoordelijkheid tegenover zijn medewerkers. De groep voert al sinds enkele jaren een beleid om diversiteit te promoten (de plaats van de vrouw in de onderneming, het dichten van de generatiekloof, de integratie van gehandicapte medewerkers bevorderen).
In januari 2005 richtte de groep de Dexia Corporate University op, die intussen al meer dan 2 000 deelnemers over de vloer kreeg. De Dexia Corporate University brengt mensen kennis bij over o.a. de diversiteitsproblematiek aan de hand van een nieuw opleidingsprogramma dat in 2006 van start ging onder naam ë From individual to team coaching across diversity ».