European Union



IP/07/831

Brussel, 14 juni 2007

I miljard euro voor digitale technologieën voor gezond ouder worden in Europa

Om tegemoet te komen aan de behoeften van de steeds ouder wordende Europese bevolking heeft de Commissie vandaag een Europees Actieplan voor "Gezond ouder worden in de Informatiemaatschappij" goedgekeurd. Dit actieplan gaat vergezeld van een nieuw gemeenschappelijk Europees onderzoeksprogramma waarmee meer dan 1 miljard euro beschikbaar wordt gesteld voor onderzoek met betrekking tot informatie- en communicatietechnologieën (ICT) die erop gericht zijn het leven van ouderen thuis, op het werk en in de samenleving in het algemeen te verbeteren. Deze nieuwe EU-initiatieven zullen ertoe bijdragen dat ouderen in Europa langer actief kunnen blijven en onafhankelijk kunnen blijven wonen. Deze initiatieven zijn veelbelovend in drie opzichten: betere levenskwaliteit en sociale participatie van ouderen in Europa, nieuwe commerciële mogelijkheden voor het Europese bedrijfsleven en meer doelmatige en persoonlijk afgestemde gezondheidzorg en sociale dienstverlening.

"De vergrijzing van de Europese bevolking is een uitdaging voor onze arbeidsmarkt, gezondheidszorg en sociale dienstverlening. Informatie- en communicatietechnologieën (ICT) zullen zorgen voor nieuwe en meer toegankelijke producten en diensten die beantwoorden aan de behoeften van ouderen", aldus Viviane Reding, EU-commissaris voor Informatiemaatschappij en media. "Deze twee initiatieven zullen ditgitale technologieën mobiliseren die verbetering zullen brengen in het dagelijks leven en de sociale participatie van ouderen en nieuwe mogelijkheden zullen creëren voor het Europese bedrijfsleven."

Tegen 2020 zal 25% van de EU-bevolking ouder zijn dan 65. De uitgaven voor pensioenen, gezondheidszorg en langdurige zorg zullen de komende decennia wellicht met 4-8% van het BBP stijgen waardoor de totale uitgaven tegen 2050 verdrievoudigen. Oudere Europeanen vertegenwoordigen echter ook belangrijke groep consumenten met een gecombineerd vermogen van meer dan 3000 miljard euro.

Dankzij ICT zullen ouderen meer en meer langer actief en productief kunnen blijven, een actieve rol kunnen blijven spelen in de samenleving met behulp van meer toegankelijke online diensten en langer kunnen genieten van een goede gezondheid en een hogere levenskwaliteit.

De meeste ouderen profiteren nog niet van de voordelen van het digitale tijdperk - lage kosten van communicatie- en onlinediensten die zouden kunnen voorzien in een deel van hun daadwerkelijke behoefen
- omdat slechts 10% van hen gebruik maakt van het internet. Veel ouderen stuiten op obstakels wanneer zij willen deelnemen aan de informatiemaatschappij als gevolg van ernstige gezichts-, gehoor- of mobiliteitsproblemen (21% van de groep vijftigplussers).

Het actieplan beoogt dan ook het volgende :
* technische en regelgevingsobstakels voor marktontwikkeling uit de weg te ruimen door marktanalyses en door de uitwisseling van beste praktijken tussen lidstaten te vergemakkelijken;

o voorlichting en consensusvorming via medewerking van de betrokkenen in 2007 en het oprichten van een internetportaal over beste praktijken,

o vaart zetten achter de invoering bijvoorbeeld door middel van een reeks proefprojecten en een Europese onderscheiding voor intelligente huizen en toepassingen voor zelfstandig wonen;

o onderzoek en innovatie door onmiddellijk steun te verlenen aan een gemeenschappelijk onderzoeksprogramma van de overheid en de particuliere sector op het gebied van "ambient assisted living". Dit beoogt innoverende, op ICT-gebaseerde producten, diensten en systemen voor de ouder wordende Europese bevolking te bevorderen.

Tussen nu en 2013 zullen de EU en de lidstaten en de particuliere sector meer dan 1 miljard euro investeren in onderzoek en innovatie voor gezond ouder worden: ongeveer 600 miljoen euro in het "ambient assisted living"-programma, ongeveer 400 miljoen euro in het meest recente EU-kaderprogramma voor onderzoek (zie IP/06/1590) en ongeveer 30 miljoen euro dit jaar in het ICT-beleidsondersteunend programma van de EU (zie IP/06/716).

Dankzij het actieplan en het onderzoeksprogramma zal de levenskwaliteit van ouderen kunnen worden verbeterd, zullen aanzienlijke kostenbesparingen kunnen worden verwezenlijkt in de sociale en de gezondheidszorg en een stevige industriële basis worden gelegd voor ICT en ouder worden in Europa. Europa zelf zou een leidinggevende markt kunnen worden op het gebied van ICT voor "gezond ouder worden" en omdat ouder worden een wereldwijd verschijnsel is zou een sterke industrie in Europa overal mogelijkheden krijgen. Onderzoek dat erop gericht is meer praktische en eenvoudige apparaten te ontwikkelen die makkelijker te begrijpen en te gebruiken zijn kunnen bovendien in veel bredere kring worden toegepast.

Achtergrondinformatie:

Gezond ouder worden in de informatiemaatschappij is een baanbrekend initiatief van de Europese Commissie om Europese informatie maatschappij te bevorderen die voor iedereen toegankelijk is (zie IP/05/643). Dit initiatief is een integrerend deel van het i2010 initiatief van de EU - een Europese Informatiemaatschappij voor groei en werkgelegenheid (zie IP/05/643). In 2005 hechtte de Commissie haar goedkeuring aan een strategie inzake e-toegankelijkheid (zie IP/05/1144) en in Riga in 2006 bereikten de EU-lidstaten overeenstemming over een politieke agenda voor e-inclusie (zie IP/06/769). Eind 2007 zal de Commissie een mededeling aannemen over de haar toekomstige strategie inzake e-inclusie.

Verdere informatie:

http://ec.europa.eu/information_society/einclusion

Press pack:

http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm ?item_id=3457