VVD


14-6-2007

Regering heeft belangen deelnemers handelsmissie Iran ernstig geschaad

Waar juridische beperkingen ontbreken, moeten ondernemers vrij zijn zaken te doen. De overheid moet ondernemers, desgevraagd, zo goed mogelijk ondersteunen in het verkennen van de internationale markten.

Er kunnen echter politieke redenen zijn om als overheid afstand te bewaren tot sommige handelsintitiatieven, die evenwel strikt juridisch gezien legaal zijn. Ondernemers moeten dan op een consistent en transparant overheidsbeleid kunnen rekenen en de overheid moet daarbij met één mond spreken. Dat is in de kwestie Iran niet gebeurd. Het ministerie van Economische Zaken heeft aan een private handelsmissie naar Iran subsidie en ondersteuning door de Nederlandse ambassade te Teheran toegezegd. Direct na het Midden-Oostendebat in de Tweede Kamer, waarin de minister van Buitenlandse Zaken zijn aarzelingen over de missie had uitgesproken, heeft het ministerie van Economische Zaken diens medewerking ingetrokken. Hier is sprake van inconsistent beleid, waarvan ondernemers de dupe zijn.

Waarom is er niet voor de subsidieverlening met BZ één lijn getrokken? Waarom is het Nederlands Centrum Handelsbevordering (NCH) niet geïnformeerd over het gevoelige karakter van ondersteuning door de overheid? Waarom heeft het ministerie van EZ de deelnemerslijst van de missie aan het TV-programma Buitenhof ter beschikking gesteld. Welke lessen trekken de staatssecretaris van EZ en de minister van Buitenlandse Zaken uit deze affaire en wat betekent dit voor de ondersteuning van handelsmissies naar andere politieke gevoelige landen?

Na een moeilijk debat ontkenden de bewindslieden hun falen. De VVD heeft bij motie de regering gevraagd met één mond te spreken en ondernemers adequaat over politieke gevoeligheden te informeren. Het verbieden van een private handelsmissie die zich strikt aan de wet houdt, zoals CDA wil, is voor de VVD een onbegaanbare weg. Ondernemers hebben hun eigen verantwoordelijkheid. Wel vindt de VVD een aanscherping van de sancties tegen Iran, dat atoomwapens ontwikkelt, de mensenrechten bij voortduring schendt en terrorisme ondersteunt, zeer gewenst. Heemskerk en Verhagen hebben zitten suffen, ze moeten nu wakker worden, aldus VVD-woordvoerder Hans van Baalen.

14 juni 2007

Hans van Baalen: www.hansvanbaalen.nl