Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

DWARS, GroenLinkse Jongerenorganisatie

Utrecht, 14 juni 2007

Kabinet pakt homo's en vrouwen van achter

GroenLinkse jongeren zijn blij met scherpe inzicht minister Eurlings

Na 100 dagen is het kabinet klaar met het uit de kast komen en kunnen zij aan de slag met het gepresenteerde werkplan. DWARS heeft in spanning zitten wachten op de presentatie van het beleidsplan. Echter biedt het weinig concrete plannen en lijkt de emancipatieproblemen niet echt serieus te nemen.

Maar enkel negatief is DWARS niet. Zij wil Eurlings complimenteren met zijn scherpe inzichten dat het invoeren van het rekeningrijden deze kabinetsperiode niet volledig gaat lukken. "Eurlings trekt lering uit de vertragingen van de Betuweroute en de HSL en durft tenminste te zeggen dat het op deze korte termijn niet gaat lukken met de implementatie. Hiermee houdt hij parlement en volk geen wassen neus voor" aldus de Politiek Voorzitter Joeri van der Hoff. Wel hopen de GroenLinkse jongeren dat aan het einde van Balkenende 4 een deel van de stedelijke gebieden in Nederland een werkend cordon heeft voor het rekeningrijden.

Helaas is het kabinet niet gelukt om met concrete plannen te komen rondom de emancipatie van vrouwen en homo's. "Jonge gelovigen komen massaal uit de kast, echter waar blijven de allochtone homo's?" vraagt Van der Hoff aan minister Rouvoet.

Het kabinet stelt op dit punt geen concrete doelstelling in haar beleidsplan, enkel de zin "Er zal een nieuwe impuls aan het emancipatiebeleid en aan het homo-emancipatiebeleid worden gegeven." Het kabinet meldt dat ze als overheid het goede voorbeeld gaan geven met het benoemen van vrouwen in topposities. Maar om hoeveel vrouwen het hier gaat en wanneer deze doelstelling bereikt moet worden blijft onduidelijk. "Het is van belang dat vrouwen gelijkwaardige kansen krijgen op topposities. Het spreekt van weinig moed dat het kabinet hier geen doelstellingen aan durft te koppelen" aldus de Politiek Voorzitter van DWARS.

Wel is DWARS te spreken over het extra geld wat naar het onderwijs gaat. Ook onderstreept zij het belang van een afgeronde opleiding voor jongeren. DWARS wil dat leerlingen in het (voorbereidend) beroepsonderwijs niet verdrinken in allerlei verplichte theoretische vakken, maar de ruimte krijgen om zich praktisch te ontplooien. Het is echter treurig, dat het kabinet haar eerdere doelstellingen om het aantal voortijdig schoolverlaters van 71.000 naar 35.000 terug te brengen vertraagd met vier jaar naar 2012. "Dit is slecht voor de jongeren die voor 2012 nog voortijdig hun opleiding staken en daarmee geen goed toekomstperspectief op de arbeidsmarkt hebben. Ik ziet dan ook liever direct actie van het kabinet op dit gebied." Aldus Van der Hoff


---

NOOT VOOR REDACTIE,