Productschap Vis


14 juni 2007

VISSERIJ EN SUPERMARKTEN WERKEN AAN DUURZAME VIS

De vissector is volop bezig met het nemen van maatregelen om consumenten vis aan te bieden welke aantoonbaar voldoen aan de eisen van duurzaamheid. De sector is in gesprek met grote supermarkten, visdetaillisten en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) om een en ander op elkaar af te stemmen. Het streven is erop gericht het nog jonge MSC-label waar mogelijk toe te passen op alle vissoorten vanwege de herkenbaarheid voor klanten.

Dit internationale label wordt door de MSC echter niet toegekend aan vis, afkomstig van kweek. Bij retailers staat EurepGAP garant voor veilige en duurzame agricultuur over de hele wereld. Er bestaat al een EurepGap voor zalm. Nu volgt een Nederlands bedrijf met een EurepGap-standaard voor gekweekte garnalen.

Het vandaag gepubliceerde jaarverslag van het CBL richt zich fors op het thema duurzaamheid. Prioriteit wordt het komend jaar gegeven aan dierenwelzijn en duurzame visvangst.

Nederlanders gaan steeds meer vis eten; het Productschap Vis, het Nederlands Visbureau en de Nederlandse vissector vinden het daarom belangrijk om ook voor vis de zaken goed te regelen. Daarom namen zij in 2006 gezamenlijk het initiatief tot het Meerjarenplan Verantwoorde Vis van de Nederlandse vissector. Het plan is bedoeld om ontwikkelingen in de vissector op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen te initiëren en stimuleren.