SP Groningen

SP is blij met voorstel monumentenstatus Blauwe Dorp

14-06-2007 * SP-fractievoorzitter Jasper Schaaf complimenteerde in de Commissie Ruimte en Wonen van 14 juni de Bewonerscommissie Blauwe Dorp: "Voor het behoud van Het Blauwe Dorp is jaren gestreden. Zowel vasthoudend, maar ook met vele argumenten is gepleit en actie gevoerd voor behoud van dit unieke stuk stad." De SP is heel blij dat er nu een duidelijk voorstel ligt van het College om die monumentenstatus te verlenen. Ook voor Nijestee is dit een hele stap. Het lijkt een succes en een overwinning te worden, niet alleen voor de bewonerscommissie en de Oosterparkwijk maar voor de stad als geheel.

Foto: De randwoningen van het Blauwe Dorp

In januari besloot de raad dat er een onafhankelijk onderzoek moest komen naar de mogelijkheden het Blauwe Dorp te renoveren en te kijken naar goede vormen van beheer. Dit onderzoek is uitgevoerd door BouwhulpGroep BV uit Eindhoven. Er wordt een heldere vergelijking gemaakt tussen drie mogelijkheden: eenvoudige renovatie, goede renovatie en nieuwbouw. Schaaf: "Als je dan de getallen ziet, dan ligt helder de conclusie voor de hand dat renovatie mogelijk is. Het meest voor de hand ligt een degelijke renovatie waarin de woningen wordt uitgebreid, zodat ook volkshuisvestelijk een stap vooruit wordt gezet."

"Nog even doorpakken, dan hebben we hier weer een prachtbuurt"

De SP pleit ervoor - naast de keuze voor de monumentenstatus - dat de wethouder nog goed in gesprek gaat met Nijestee. Zelfs is de SP bereid mocht de prijs dan nog iets ongunstiger uitvallen, nog eens te denken aan de eerdere genoemde incidentele bijdrage van de gemeente. "Er wordt momenteel zoveel gesproken over de wijken met problemen die weer een prachtwijk moeten worden. Sociaal en stedenbouwkundig gezien is het Blauwe Dorp nu al fraai. Nog even doorpakken, dan hebben we hier weer een prachtbuurt die jaren lang vooruit kan" aldus Schaaf. In de raadsvergadering wordt definitief over de monumentenstatus besloten.