Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 7 maart 2007

10e editie Amsterdam Roots Festival

16 t/m 24 juni 2007

Thema 2007: Rhythms of The World

Eerste namen programma

10e editie Amsterdam Roots
Het Amsterdam Roots Festival is een festival met een lange geschiedenis van grote artiesten, vernieuwende samenwerkingsverbanden en een steeds weer stijgend bezoekersaantal. Het festival is uitgegroeid tot een van de boeiendste muziekfestivals in Nederland. In 1983 startte de geschiedenis met het Africa Roots in de Melkweg, dat overging in World Roots Festival. In 1998 ontstond hieruit het Amsterdam Roots Festival, dat nu haar 10 editie in gaat. Dit jaar van zaterdag 16 juni t/m zondag 24 juni met zo'n 60 concerten op verschillende locaties (o.a. Concertgebouw, Tropentheater, Melkweg en Paradiso) en een groots opgezet gratis openluchtfestival in het Oosterpark: Roots Open Air. In 2006 trok het Amsterdam Roots Festival 64.000 bezoekers, waarvan meer dan 50.000 voor Roots Open Air.

Thema 2007: Rhythms of The World
Het Amsterdam Roots Festival 2007 heeft als centraal thema Rhythms of the World en brengt de verscheidenheid aan en cross-overs van ritmes in beeld die in de vele wereldmuziekstijlen zijn terug te horen. Een aantal programmaroutes binnen het festival zoals Fuego Latino, Balkan Beats , Tango Nuevo, Maghreb Roots en Acoustic Africa leiden de bezoekers door het programma.

Eerste namen programma

Africando (West-Afrika/Int.) vrijdag 22 juni, Melkweg: eenmalig concert in Nederland van deze Afro-Salsa supergroep! Africando startte in 1990 als een albumconcept, waarin New Yorkse salsa artiesten samenwerkten met West-Afrikaanse zangers. Salsa heeft roots in Afrika en is ook daar populair. Africando groeide uit tot een formidabele live act, die met eigen repertoire het beste van beide werelden bijeenbracht en de Afrikaanse salsa opnieuw definieerde. In hun laatste bezetting gaan zij optreden met een vijftal Senegalese zangers en teksten in het Spaans en Wolof.

Mahala Rai Banda (Roemenië) zaterdag 23 juni, Melkweg: Balkan Beats & Gipsy Grooves

Orquesta Típica Fernàndez Fierro en Otros Aires (Argentinië) vrijdag 22 en zaterdag 23 juni in het Tropentheater: Tango nuevo, in samenwerking met Tangomagia, met workshops, demonstraties en concerten, waarbinnen de vernieuwing binnen de tangowereld centraal staat. Optredende artiesten zijn o.a. de jonge hippe tango orkesten Orquesta Típica Fernàndez Fierro en Otros Aires uit Argentinië.

Roots Open Air - zondag 17 juni 2007, Oosterpark:
Het gratis toegankelijke openlucht gedeelte van het festival, vindt traditiegetrouw plaats op de eerste zondag van de festivalweek. Het Oosterpark is ingericht met zeven verschillende podia, met world sounds uit de hele wereld maar ook uit Nederland. Verder zijn er workshops, parades en is er een kids@roots podium. In het programma speciale aandacht voor jonge bands uit Oost-Europa zoals Iva Nova (punk meets polka, extreme girl folk uit Rusland), Ä'ankisou (Tsjechië, influenced by many ethnics - Arabian, African, Balkan.) en Haydamaky (skapunk en world uit de Oekraïne). Verder spelen Sol y Lluvia (mestizo rock uit Chili), Cabruêra (Brazilië, muziek met een 'mix like the Brazilian culture'), Neco Novellas (Mozambique, World meets Jazz, Latin, Brazilian, Classical and Pop) en Fantazia (21st century roots music uit Algerije en Londen/UK) en dit jaar ook een Indonesisch Gamelan podium.

Naast de muziekprogrammering zal Amsterdam Roots ook weer een uitgebreid randprogramma krijgen, met ondermeer workshops, foto-expositie, films en een expertmeeting voor de wereldmuzieksector.
---

FOTOMATERIAAL OPTREDENDE ARTIESTEN: