Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 10 april 2007

Programma 10e editie Amsterdam Roots Festival 2007 rond

De feestelijke editie van het 10e Amsterdam Roots Festival brengt van 16 t/m 23 juni zo'n 60 acts op verschillende locaties (Concertgebouw, Tropentheater, Melkweg en Paradiso) en een groots opgezet gratis openluchtfestival in het Oosterpark: Roots Open Air op zondag 17 juni.

Op speciale uitnodiging van Amsterdam Roots komen drie grote bands terug die eerder op het festival speelden: de Afro-Salsa supergroep Africando, Kameroenese soul van Manu Dibango en Besh o droM met hun eigenwijze en dansbare mix van gypsy roots en moderne grooves.

Het Amsterdam Roots Festival 2007 heeft als centraal thema Rhythms of the World en brengt de verscheidenheid aan en cross-overs van ritmes in beeld die in de vele wereldmuziekstijlen zijn terug te horen.

De Braziliaanse ritmes openen het festival in Paradiso met Ritmo do Brasil: de Braziliaanse top samba zanger Neguinho da Beija-Flor (Brazilië) en nog meer brasil artiesten zullen voor een geweldig openingsfeest zorgen.

Bijzonder is de combinatie in het Concertgebouw: Flamenco meets Africa: met een eenmalig optreden van flamenco ster Diego 'El Cigala' (Spanje) en La Symphonie de la Kora with special guest Toumani Diabate (Mali). De connectie tussen Spaanse flamencomuziek en Malinese griotmuziek lijkt kunstmatig, maar is het niet. In 1989 bracht de Malinese koravirtuoos Toumani Diabaté een prachtig fusiealbum Songhai uit, opgenomen met de Spaanse flamencogroep Ketama. Diabaté leidt deze avond zijn 'symfonieorkest' van zeven koraspelers. Diego El Cigala, een Madrileense flamenco singer-songwriter, verstaat net als Diabaté de kunst om de traditie geheel te doorgronden en tegelijkertijd het muzikale avontuur niet te schuwen. Zo nam El Cigala na een aantal goed ontvangen flamenco-albums samen met de Cubaanse latin-jazzpianist Bebo Valdés in 2003 het meesterlijke Làgrimas Negras op.

Binnen het festival leiden de routes Fuego Latino, Balkan Beats , Acoustic Africa en Tango Nuevo de bezoekers door het programma.

Fuego Latino brengt vuur en passie in de Melkweg met salsa, nu-latin en Zuid-Amerikaanse muziek van Africando (West-Afrika/Int), Manolito y su Trabuco (Cuba), Yerba Buena (New York), Andy Palacio and The Garifuna Collective (Belize) en Miguel Osorio (Colombia). De avond gaat tot diep in de nacht door met de danceparty's Que Pasa en Putumayo Afro Caribe Groove Special. Meer Fuego Latino op Roots Open Air met mestizorock, brazilmix en reggae-afro-latin van Sol y Lluvia (Chili), Cabruêra (Brazilië) en Zulu 9.30 (Barcelona, Spanje).

Balkan Beats vindt je op Roots Open Air bij de jonge rock- en pop bands uit Oost-Europa: Iva Nova (Rusland), Ä'ankisou (Tsjechië) en Haydamaky (Oekraïne) en in de Melkweg met Mahala Raï Banda (Roemenië), Besh o droM (Hongarije) en wordt afgesloten met de Balkan Beatz DJ's Tommi & Gustav. In de Melkweg Cinema is er een filmprogramma rond de zigeuner films van regisseur Tony Gatlif.

Nieuwe Afrikaanse sounds zijn te horen in de Acoustic Africa route, geen grote funk en soul bands maar moderne zangeressen die westerse pop en Afrikaanse muziek mengen: ontdek Dobet Gnahoré (Ivoorkust/Frankrijk) en Netsayi (UK/Zimbabwe) in de Melkweg. Neco Novellas uit Mozambique spelen op Roots Open Air hun Afrikaanse muziek met invloeden van pop, jazz, reggae en samba met westerse instrumenten.

Tango Nuevo brengt twee speciaal uit uit Buenos Aires overgekomen acts. Het jonge en energieke orkest Fernandez Fierro (Argentinië) met leden afkomstig uit metal- en popbands, speelt traditioneel repertoire, maar zeer origineel gearrangeerd. Het orkest verlost de tangomuziek van haar ouderwetse imago. Otros Aires (Argentinië) brengt de nieuwste trends in de elektronische tango muziek, bij hun concert gebruiken ze ook videobeelden.

Naast de muziekprogrammering zal Amsterdam Roots ook weer een uitgebreid randprogramma krijgen, met ondermeer de foto-expositie 'IRAN. Stilstand of ontwaken van Ulla Kimmig' in de Melkweg galerie, Tony Gatlif filmprogramma vol zigeuner cultuur en de Spaanse film Nomadak over twee Baskische txalaparta spelers in de Melkweg cinema. Ook De Balie, Hotel Arena en The Sugarfactory zullen met een off-roots programma aansluiten.

Kijk voor het gehele programma en alle informatie op www.amsterdamroots.nl

Voorverkoop via Ticketservice, UITburo en de deelnemende zalen. Er zijn ook speciale combitickets te verkrijgen.

FOTOMATERIAAL OPTREDENDE ARTIESTEN: