Gemeente Lansingerland


Wmo-visie in de gemeenteraad
16 - 06 Wmo café 100.jpg

De volgende stap in het Wmo invoeringsproces is het besluit van de gemeenteraad van Lansingerland over de Wmo visie.

De afgelopen weken heeft u in deze krant steeds aan de hand van een cartoon kunnen lezen welke afwegingen de gemeente onder andere moet maken voor het vaststellen van een visie voor de Wet maatschappelijke ondersteuning.

De Wmo is 1 januari 2007 van kracht geworden en gaat over meedoen, maatschappelijke ondersteuning en zorg in de brede zin van het woord. Zorgen voor elkaar. Zorgen dat iedereen die wil kan meedoen. Over jeugd, over vrijwilligers en over zorg voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben.

De visie zoals die is opgesteld na input van vele inwoners en organisaties tijdens diverse bijeenkomsten in 2006 en het Wmo-café op 27 februari jl. is kort samengevat:

Lansingerland wil een gemeente zijn met betrokken inwoners die meedoen en elkaar een

handje helpen, waarin alle inwoners op een gelijkwaardige manier kunnen deelnemen aan alle aspecten van het dagelijks leven. De gemeente zoekt de balans tussen eigen verantwoordelijkheid en het ondersteunen van mensen die ondersteuning nodig hebben. De gemeente kan en wil het niet alleen regelen: samen leven doen we met elkaar.

Door preventieve en algemene maatregelen wordt de behoefte aan individuele ondersteuning zo veel mogelijk voorkomen. De gemeente dient te zorgen voor doeltreffende en doelmatige voorzieningen. Door creatieve oplossingen en keuzes te maken voor een houdbaar en betaalbaar stelsel van maatschappelijke ondersteuning kunnen we met hetzelfde geld meer doen. Marktwerking inzetten waar het kan, maar niet ten koste van alles.

De gemeente zet in haar eigen handelen klantgerichtheid centraal. Inwoners (en organisaties) moeten niet van het kastje naar de muur gestuurd worden.

Dinsdag 10 april is in de commissie Burger en Samenleving de Wmo-visie besproken.

De discussie spitste zich toe op de volgende onderwerpen:


- hoe bereiken we als gemeente die mensen die wel hulp nodig hebben maar het niet vragen, of mensen in een kwetsbare situatie die geen verantwoordelijkheid kunnen nemen


- de gemeente kan niet alles ineens doen en zal dus keuzes moeten maken


- de commissieleden vinden betrokkenheid van de inwoners belangrijk en merken dat

de belangstelling voor en betrokkenheid bij de Wmo groeit.

De volgende stap in het Wmo invoeringsproces is dat de gemeenteraad van Lansingerland gaat besluiten over de Wmo visie. Daartoe staat de visie op de agenda voor de gemeenteraad van 26 april 2007. De volledige tekst van de Wmo-visie is in te zien op het gemeentehuis, SPiL Berkel en Rodenrijs en te downloaden via de website www.lansingerland.nl/zorg.