NCRV

Wonderlijke wegen

Het verhaal van Pier Donia en Adam Zelle uit Friesland

Zaterdag 16 juni
18.05 uur, Nederland 2

In NCRV âs Wonderlijke Wegen van zaterdag 21 april gaat zanger/presentator Ernst Daniël Smid op zoek naar bijzondere en waargebeurde verhalen uit het verleden. Verhalen over mannen en vrouwen die hun sporen nalieten in de geschiedenis van ons land. Sporen die nog altijd zichtbaar zijn.

In het begin van de 16e eeuw wordt Friesland verscheurd door oorlog. Pier Donia, door zijn rijzige gestalte Grote Pier genoemd, bemoeit zich niet met politiek en houdt zich in het dorpje Kimswerd verre van het strijdtoneel. Totdat de vijand zijn gezin aanvalt en vrouw en kind omkomen in de vlammen. Bij Pier slaan de stoppen door en hij zal niet rusten totdat de vijand vermorzeld is. Met zijn beroemde, 2-meter lange zwaard wordt hij de schrik der Zuiderzee en jaagt alles wat niet Fries is over de kling. Vooral de Hollanders moeten het ontgelden. Uiteindelijk wordt hij zelf slachtoffer van politiek gekonkel, als bondgenoot Karel van Gelre achter zijn rug om een pact sluit metâ¦de Hollanders. De grote Friese vrijheidsstrijder Pier Donia trekt zich teleurgesteld terug van het slagveld en sterft eenzaam in een klooster in Sneek.

Leeuwarden tweede helft 19e eeuw: Adam Zelle, een welvarende hoedenmaker uit Leeuwarden, wil bij de âupper classâ van de stad horen. Maar door de échte elite wordt hij niet geaccepteerd. Die steken een stokje voor zijn lidmaatschap van de Vrijmetselaarsloge. Financieel gaat het hem en zijn gezin voor de wind en hij houdt er een royale levensstijl op na. Gekscherend wordt hij de âBaron van Leeuwardenâ genoemd. Totdat de aandelenkoers instort en hij al zijn geld kwijtraakt. En zijn huwelijk op de klippen loopt. Bij hem vat het idee post dat de Vrijmetselaars hem proberen te dwarsbomen. Hij houdt ze zelfs verantwoordelijk voor zijn faillissement. Hij vecht terug maar moet zich uiteindelijk gewonnen geven. Hij zal nooit de status en erkenning krijgen waar hij zo naar smacht. Zijn dochter Margaretha wel. Zij maakt enige jaren later internationaal furore alsâ¦Mata Hari!

Op de bijbehorende website wonderlijkewegen.ncrv.nl kunnen kijkers de routes uitprinten en zelf op zoek gaan naar de verhalen uit het verleden.

Deze uitzending was eerder te zien op 21 april