Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Nederlands Kampioenschap in Hilversum van 16 tot 28 juni

Het Nederlands Kampioenschap schaken zal van zaterdag 16 tot en met donderdag 28 juni in Hilversum worden gespeeld. Net als in voorgaande jaren wordt er om de algemene en om de vrouwentitel gespeeld.

Algemeen kampioenschap
In het algemene kampioenschap verdedigt Sergei Tiviakov de titel. De grootste concurrentie is te verwachten van Ivan Sokolov en van het viertal grootmeesters dat voor HSG Hilversum speelt: Erwin l'Ami, Friso Nijboer, Daniel Stellwagen en Jan Smeets. Speciale aandacht zal uitgaan naar de prestaties van de zeventienjarige Wouter Spoelman, die in het kampioenschap debuteert. Het deelnemersveld bestaat verder uit routinier grootmeester John van der Wiel en de meesters Ruud Janssen, Martijn Dambacher, Manuel Bosboom en Willy Hendriks.

Vrouwenkampioenschap
Het vrouwentoernooi (18-28 juni) wordt een strijd tussen veelvoudig kampioen Zhaoqin Peng en de jonge generatie. De belangrijkste concurrenten zijn op papier Bianca Muhren, Marlies Bensdorp en Desiree Hamelink. Het is opmerkelijk dat maar liefst drie speelsters uit de afgelopen jeugdkampioenschappen in Hilversum van de partij zullen zijn: Pauline van Nies (18), Nederlands Jeugdkampioene Martine Middelveld (18) en Donna Schut (15). Donna Schut is de jongste speelster die ooit aan het vrouwenkampioenschap heeft deelgenomen. Bianca Muhren was een paar maanden ouder toen zij in het NK voor vrouwen debuteerde. Het deelnemersveld wordt compleet gemaakt door Arlette van Weersel, Laura Bensdorp en Colleen Otten.

Nevenevenementen
Het toernooi kent verschillende nevenevenementen: 17 juni: rapidtoernooi tot en met 20 jaar
18 juni: NK voor pastores
18-20 juni: NK voor 90+ spelers
20-28 juni: HSG Open
24 juni: rapidtoernooi tot en met 25 jaar

Het toernooi wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de Gemeente Hilversum, de Provincie Noord-Holland, Dutch View, TCN Media Park, Share Dimension, Tulip Inn, l'Unité, Hocras, OSP catering, Drukkerij Brügemann, Wentink Events, Avex en iDesign.

Alle informatie over het toernooi en de nevenevenmenten is te vinden op de toernooisite www.schaakbond.nl/nk2007.

---

In Lelystad werd op maandag 28 mei gespeeld om het Open Nederlands Mees van Osch wint 11e IJSCO-toernooi in Wageningen De IJSCO toernooien zitten in de lift. Waren er twee weken geleden in Duiven 95 deelnemers, het toernooi in Wageningen trok er op 26 mei 115, ondanks concurrentie van het Nederlands Kampioenschap schoolschaken.

De Wageningse Schaakvereniging organiseerde op zaterdag 26 mei in de Vredehorst voor de vijfde maal een IJSCO jeugdtoernooi. Er was een bonte verzameling van jeugdspelers uit alle windstreken op af gekomen. Drie deelnemers kwamen zelfs helemaal uit België.

Mees van Osch van Schaakvereniging De Toren uit Arnhem bleek uiteindelijk de sterkste te zijn. Hij won vijf partijen en maakte tweemaal remise. Hij wist onder andere Jan van Dorp en Marcella Gunther van zich af te houden. In totaal waren er vijftien groepen van ongeveer acht deelnemers. (CL)
De uitslagen van dit IJSCO toernooi kunt u vinden op de website van SV Wageningen.
Alles over de IJSCO-cyclus is te vinden op de site van schaakvereniging De Toren www.schaakverenigingdetoren.nl.
---
Loek van Wely wint pertij tegen lezers Tubantia - Twentse Courant
Loek van Wely heeft de schaakpartij tegen de lezers van dagblad Tubantia - De Twentse Courant met groot vertoon van macht gewonnen. De lezers waagden zich aan een theoretische discussie in een lijfvariant van Van Wely en dat hadden ze beter niet kunnen doen. De wedstrijd werd gesponsord door Damsté Advocaten. In het kantoor van de sponsor werden vorige week de lezersprijzen uitgereikt aan Nico Hilderink, Johan Martijn, Anton ter Horst en Rinke de Wolf. Een uitgebreid verslag leest u op de site van de Schaakbond Overijssel, die deze wedstrijd organiseerde.