Gemeente Leiden

Pendeldienst Stadhuis - Volkenkunde

Films en exposities in Rijksmuseum voor Volkenkunde op Zuid-Afrikadag

Het bestuur van de stedenband Leiden - Buffalo City en de Leidse Werkbrigade willen groot uitpakken op zaterdag 16 juni. Op die datum wordt de Zuid-Afrikadag gevierd. Behalve een informatiemarkt op het Stadhuisplein en talloze andere activiteiten zijn er in samenspraak met het Rijksmuseum voor Volkenkunde verschillende exposities in het museum te zien.

Het bestuur van de stedenband is verheugd over de medewerking van Volkenkunde. De exposities staan in de centrale entreehal en zijn vrij te bezichtigen. Naast deze tentoonstellingen worden in het museum twee films vertoond die eveneens gratis toegankelijk zijn.

Gratis film en vervoer
Omdat op 16 juni overdag op twee locaties activiteiten plaatsvinden, is er een speciale pendeldienst tussen het stadhuis en het museum. De busjes van Stadsparkeerplan van het Haagwegterrein verzorgt en sponsort deze dienst. Het vervoer is gratis.

Bezoekers kunnen tijdens de Zuid-Afrikadag twee films bekijken. Die films spelen zich vanzelfsprekend af in Zuid-Afrika. De eerste is het Oscarwinnende misdaaddrama 'Tsotsi' uit 2006. De Engelse co-productie 'Tsotsi' is een Zuid-Afrikaans misdaaddrama, geregisseerd door Gavin Hood. De tweede is 'Cry of Freedom' uit 1987, een waargebeurd drama van Richard Attenborough met Denzel Washington in een van de hoofdrollen. De film speelt zich af in Buffalo City, en draait om de bekendste apartheidsstrijder uit de gemeente: Steve Biko.

Fototentoonstellingen
In de centrale hal van het museum zijn op 16 juni drie exposities te zien. De eerste is een fototentoonstelling over de Leidse Werkbrigade, de groep jongeren die in 2006 voor het eerst naar Buffalo City ging om daar een paviljoen van een tehuis voor aidswezen op te knappen. Deze zomer vertrekt een tweede groep naar Zuid-Afrika.

De tweede expositie toont foto's van een ontwikkelingsproject waarin de gemeente Leiden, het bestuur van de stedenband, het Hoogheemraadschap van Rijnland en de gemeente Buffalo City elkaars partner zijn. Het nu lopende project beoogt de wateroverlast in de sloppenwijk Duncan Village, waar ongeveer 120.000 mensen wonen, in te dammen.

De derde tentoonstelling is een foto-expositie over HIV/Aids. Deze indrukwekkende collage hing enige jaren terug in het Leidse stadhuis. De tentoonstelling werd destijds geopend door toenmalig staatssecretaris Agnes van Ardenne. Deze expositie is later door het land gereisd.

Nadere informatie:
Muriel Bosman, Bureau Communicatie gemeente Leiden, tel. (071) 516 50 30/ (06) 42 13 22 99


---- --