Gemeente Barendrecht

Minister Eurlings opent grootste dakpark van Europa

Op zaterdag 16 juni opent minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat samen met de Barendrechtse burgemeester J. van Belzen en de heer Patrick Buck (directeur realisatie Betuweroute) de spooroverkapping op NS-station Barendrecht met daarop een uniek dakpark. De overkapping onttrekt negen sporen voor goederen- en personenvervoer, waaronder de Betuweroute, aan het zicht en het gehoor van de Barendrechtse inwoners. De opening vindt plaats iets na 12.00 uur nabij de hoofdingang van het NS-Station. Met de opening van het dakpark komt een einde aan intensieve bouwwerkzaamheden die ongeveer tien jaar hebben geduurd. Om dit te vieren vinden op 16 juni feestelijke activiteiten plaats op de overkapping.

Hare Majesteit de Koningin verricht op 16 juni ook de officiële openingshandeling van de Betuweroute. De opening van de Betuweroute vindt plaats nabij NS-Station Barendrecht en is alleen toegankelijk voor genodigden. De koningin maakt om 13.45 uur, voor de officiële openingshandeling, een korte wandeling over de overkapping. De NOS zendt de openingshandeling rechtstreeks uit via Nederland 2. Bezoekers van het publieksevenement kunnen deze uitzending en het programma van voor genodigden volgen op een groot scherm op de overkapping.

Open Dag
De open dag van de overkapping begint zaterdag 16 juni om 11.00 uur en duurt tot 17.00 uur. De containerbioscoop van de Betuweroute neemt een prominente plaats in deze dag. In een bioscoop die opgetrokken is uit zeven zeecontainers draait een bijzondere film over de Betuweroute. In het dakpark kunnen bezoekers een rondleiding volgen van de landschapsarchitect en de bioloog die gezamenlijk het park hebben uitgedacht en ingericht. Verder staan er verspreid over de overkapping diverse kraampjes van Barendrechtse organisaties. Ook de bouwers van de overkapping en het park zijn vertegenwoordigd. Tenslotte is er ook voor jongeren en kinderen genoeg te beleven. Zo staan er trampolines en is er een skatebaan waar workshops en demonstraties worden gegeven. Kleinere kinderen kunnen zich laten schminken en ze kunnen een ritje door het park maken in een treintje.

Overkapping
Met de spooroverkapping met een totale lengte van 1,5 kilometer en de aanleg van een dakpark op de kap heeft de gemeente Barendrecht er een bezienswaardigheid bij. Het dakpark op de overkapping is qua omvang het grootste van Europa. Dankzij de overkapping ondervinden bewoners geen overlast van de negen sporen voor goederen- en personenvervoer, waaronder de Betuweroute en HSL-Zuid. Centraal op de overkapping ligt de hoofdingang van het NS-station van Barendrecht. Ernaast een parkeerterrein voor 400 auto's en de rest heeft openbaar groen als bestemming.

einde bericht
Dit is een gezamenlijk persbericht van ProRail, ministerie van Verkeer en Waterstaat, Projectorganisatie Betuweroute en gemeente Barendrecht.

noot voor de pers,