Gemeente 's-Hertogenbosch

07-06-2007
Realisatie multifunctionele eenheid voor verslavingszorg Rompertstaete De multifunctionele eenheid voor verslavingszorg (MFE) Rompertstaete met daarbij de medische heroïnebehandeling wordt op zaterdag 16 juni 2007 officieel geopend door wethouder voor onder meer zorg, Jetty Eugster en de voorzitter van de Raad van Bestuur van Novadic-Kentron, netwerk voor verslavingszorg, Krijn in 't Veld. Ter voorbereiding van onder meer de start met de medische heroïnebehandeling in juni, heeft de afgelopen maanden intensief overleg plaatsgevonden tussen bewoners, gemeente, Novadic-Kentron, politie en stadstoezicht. Dit contact blijft ook de komende tijd intensief.

Convenant MFE Rompertstaete
Samen met politie, Stadstoezicht, Novadic-Kentron en een aantal actieve buurtbewoners is door de gemeente aan een convenant gewerkt om de veiligheid en leefbaarheid optimaal te waarborgen en eventuele overlast maximaal te beperken. Dit convenant bestaat uit een reeks van afspraken tussen de verschillende partijen die samen de Begeleidingscommissie MFE Rompertstaete vormen. Ondanks het feit dat de bewonersvertegenwoordiging in de afspraken op een aantal punten onvoldoende waarborgen ziet, is op woensdagavond 30 mei door alle partijen het convenant getekend om daarmee in ieder geval de bereikte overeenstemming te bekrachtigen.
Hugo ter Steege: "Ik ben daar blij mee, omdat we zo vanaf de opening kunnen laten zien dat de komst van de medische heroïnebehandeling met duidelijke afspraken in goede banen is te leiden. Gemeente, Novadic-Kentron en politie zijn zich terdege bewust dat zij het vertrouwen van bewoners zullen moeten winnen. Ik ben er van overtuigd dat we over een half jaar positieve signalen hebben kunnen laten zien."

Duidelijke afspraken
De afspraken en regels rond de medische heroïnebehandeling laten voor de cliënten aan duidelijkheid niets te wensen over. De deelnemers mogen niet gebruiken, dealen en rondhangen in de omgeving van de Rompertstaete. Ook niet buiten de openingstijden. Ze zijn niet welkom vóór 7.45 uur en het is niet toegestaan om drugs of gebruiksspullen bij zich te hebben. Bij overtreding van de vastgestelde `huisregels' kan schorsing volgen uit het behandelprogramma. Verder hebben Novadic-Kentron, gemeente en politie allerlei andere veiligheidsmaatregelen getroffen zoals het intensief volgen en bespreken van de veiligheid in de woonomgeving. De inzet van beveiligingsmedewerkers en cameratoezicht op het terrein van de MFE. Het repressief optreden van de politie tegen strafbare feiten in de woonomgeving. Toezicht op de woonomgeving door politie en Stadstoezicht en heldere afspraken over het melden van incidenten en klachten.

Uitnodiging open dag zaterdag 16 juni
Novadic-Kentron nodigt omwonenden graag uit om een kijkje te komen nemen in de Rompertstaete tijdens de open dag op zaterdag 16 juni vanaf 12.30 uur tot 15.00 uur. U kunt dan een rondleiding krijgen, uw vragen stellen en een toelichting krijgen op de activiteiten en behandelingen in de MFE. Novadic-Kentron geeft informatie over de werkwijze en de gang van zaken.

Verslavingszorg in 's-Hertogenbosch gekoppeld aan veiligheid en leefbaarheid
In 2003 heeft de gemeenteraad van 's-Hertogenbosch besloten te starten met de medische heroïnebehandeling. Deze behandeling vindt plaats in de multifunctionele eenheid voor verslavingszorg in de Rompertstaete aan de Rompertsebaan 28. Een MFE is een gebouw waarin diverse combinaties van zorg door Novadic-Kentron worden aangeboden aan de cliënt. De MFE vormt een essentieel onderdeel van het verslavingszorg- en veiligheidsbeleid van de gemeente 's-Hertogenbosch. Hierbij wordt een goede kwaliteit van zorg gekoppeld aan de leefbaarheid van veiligheid van de stad als geheel. De medische heroïnebehandeling is een experiment van ruim anderhalf jaar. Ervaringen in andere steden zijn goed. De heroïneverslaafden varen er wel bij en de overlast in de stad is drastisch afgenomen. Van overlast in de directe omgeving is niet of nauwelijks sprake. Voorheen werden de diverse functies en activiteiten van Novadic-Kentron uitgevoerd op verschillende locaties in 's Hertogenbosch en gedeeltelijk ook in Sint-Oedenrode. Door de vestiging van de MFE wordt het mogelijk om de functies en activiteiten van Novadic-Kentron beter op elkaar af te stemmen en deze in samenhang aan te bieden aan cliënten, familieleden en verwijzers in de directe omgeving. Voorbeelden van zorg zijn: preventie voorlichting en advies, poliklinische en nazorgactiviteiten, medische en verpleegkundige zorg (waaronder methadonbehandeling), kortdurend verblijf, medische heroïnebehandeling.

Medische heroïnebehandeling
Een van de vormen van zorg van de MFE is de verstrekking van heroïne als medische behandeling. Experimentele behandeling is al gestart in een aantal steden in het land. In december 2005 heeft het Rijk toestemming gegeven het experiment uit te breiden naar enkele andere steden waaronder 's-Hertogenbosch. Gedegen onderzoek wijst uit dat deze medische behandeling niet alleen leidt tot verbetering van de gezondheid van patiënten die geen uitzicht meer hadden op herstel. Het leidt ook tot een vermindering van verwervingscriminaliteit, vermindering van overlast in de openbare ruimte en gebruik van illegale drugs. De veiligheid van inwoners van de stad 's-Hertogenbosch als geheel is daarmee gebaat. In totaal gaat het om twintig behandelplaatsen voor langdurig verslaafden die geen baat meer hebben bij andere behandelingen. Deelnemers aan de medische heroïnebehandeling krijgen een behandelingscontract waarin zij zich onder meer verbinden aan een aantal gedragsvoorwaarden. De behandelingen starten in juni 2007.

Meer informatie
De gemeente 's-Hertogenbosch is een van de partijen die deelnemen in de begeleidingscommissie voor de Multi Functionele Eenheid Verslavingszorg (MFE) Rompertstaete. Mocht u nog vragen hebben over de afspraken in het convenant dan kunt u bellen of mailen met Jan van den Elshout, een van de actieve bewoners die deel uitmaken van de begeleidingscommissie, tel. (073) 649 73 29, e-mail elshoutboogaard@wish.net of Hugo ter Steege, projectleider MFE Rompertstaete van de gemeente, tel. (073) 615 90 29, e mail mailto:hust@s-hertogenbosch.nl