Gemeente Brunssum

Landelijk bekroonde speelplek open op 16 juni

De nieuwe speelplek aan de Maanstraat in Treebeek wordt op zaterdag 16 juni 2007 officieel geopend. De speelplek won twee maanden geleden een prijs van Jantje Beton vanwege de inzet van de buurtbewoners bij de totstandkoming van de voorziening. De feestelijke opening, om 15.00 uur, gebeurt door wethouder Richard de Boer.

Op de plaats waar nu een speelplek is gerealiseerd, lag voorheen een plantsoen met enkele kleinere speelvoorzieningen. Omwonenden verzochten bij de gemeente om een uitgebreidere voorziening. Dankzij financiële bijdragen van het wijkteam West en woningcorporatie Wonen Zuid kon aan de wensen van bewoners tegemoet worden gekomen. De bewoners zelf speelden een grote rol bij de aanleg van de speelplek: door letterlijk de handen uit de mouw te steken bij het leggen van tegels en het plaatsen van de speeltoestellen kon de voorziening gerealiseerd worden voor een betaalbaar budget.

De speelplek bestaat uit een pannaveld, een duikelrek, een hinkelbaan en diverse kleinere speeltoestellen. Ook kan er geknikkerd worden. Voor buurtbewoners is er tevens een ontmoetingsplek ingericht. Het geheel is ingebed in een plantsoenachtige omgeving.

jantje beton

Jantje Beton

Het ontwerp voor de speelplek werd in maart 2007 ingezonden voor deelname aan de Stimuleringsimpuls voor Projecten in de Openbare Ruimte voor Tieners (SPOT) van de stichting Jantje Beton. Eind april werd bekend dat het Brunssumse project in de prijzen was gevallen. De jury prees het project vanwege de rol die bewoners in het geheel hebben gespeeld: ze kwamen met een eigen initiatief voor hun buurt en droegen bij aan de realisering daarvan, waardoor de oplossing betaalbaar bleef.

Jantje Beton heeft de SPOT in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de `vergeten' leeftijdsgroep van 12- tot 14-jarigen: ze zijn aan de ene kant te groot voor speeltuintjes, maar te jong voor jongerenontmoetingsplaatsen. Met de SPOT-prijs wil Jantje Beton het belang benadrukken van geschikte voorzieningen in de openbare ruimte voor deze kinderen, zodat zij zich op een positieve wijze kunnen vermaken en actief kunnen deelnemen aan de samenleving.


---