Graffiti fotografe Martha Cooper presenteert nieuwe boek


07.06.2007 / 11:23 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: American book center

American book center

http://www.abc.nl

PERSBERICHT -

2007: An Aerosol Odyssey
INSPIRATIE IS DE BOODSCHAP

Op zondag 3 juni 2007 is de expositie 2007:An Aerosol Odyssey geopend in de ABC Treehouse Gallery in Amsterdam. De hele maand juni biedt de Treehouse Gallery onderdak aan twee generaties straatkunstenaars en graffiti artists. Er is werk te zien van onder andere Laser 3.14, Artik, Tiquestar, Recal, en Mike Clark. Deze groep is tevens verantwoordelijk voor het cureren van de overige kunstenaars waaronder illustrator Bfree, oldschool graffiti schrijvers Pone en Ego 84 en een tiental andere kunstenaars. Op de begane grond wordt een winkel ingericht waarin o.a. Tagger Bags worden gepresenteerd. De expositie loopt tot 24 juni.

Op zaterdag 16 juni presenteert niemand minder dan Martha Cooper, fotografe van Subway Art, een absolute 'must-have', haar nieuwe boek Street Play. Het boek documenteert de verwaarlozing van Lower East Manhattan, bekend als Alphabet City, gedurende de jaren '70. Het laat de onbedwingbare creatieve bezieling zien van New Yorkse kinderen die vastbesloten waren het beste van hun weinig uitnodigende omgeving te maken. In het boek staan ontroerende foto's van vindingrijke kinderen die, zonder ouderlijk toezicht, spelen te midden van afgebrokkelde gebouwen op braakliggende terreintjes vol puin. Een verlaten huurkazerne bood onderdak aan een geheim clubhuis, daken werden privé volières, en een berg vuilnis veranderde in een bron voor schatgravers.
Uitgever From Here to Fame en Eastpak zullen een selectie fotoprints uit Martha Cooper's boek tentoonstellen van 16 - 23 juni als onderdeel van de expositie '2007: An Aerosol Odyssey'.

De expositie zal een blik werpen op de levensstijl en subcultuur van de deelnemende kunstenaars. Te zien is hoe deze kunstenaars geïnspireerd raken door alles wat zij opvangen van wat er op het gebied van muziek, mode, straatcultuur en politiek in Amsterdam en de wereld gebeurt.

Door de jaren heen hebben subculturen vaak aan de wieg gestaan van vele grote hypes. Bandjes in garages, skateboarders in lege zwembaden, hiphoppers in achterstandswijken en graffitischrijvers op metro's en in metrotunnels. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van subculturen die onmiskenbaar grote hypes hebben veroorzaakt.

Op dit moment is er veel belangstelling voor graffiti en streetart. Maar wat is hier allemaal aan vooraf gegaan? Hoe ging het er in de begindagen aan toe? Wat gebeurt er op dit moment allemaal op straat? En waar zal dit uiteindelijk toe leiden? '2007: An Aerosol Odyssey' heeft een aantal kunstenaars uitgenodigd waaronder schrijvers, fotografen en streetkunstenaars om deze vragen te beantwoorden en de discussie aan te gaan. Het publiek is welkom om mee te debatteren.

Voor meer informatie over de galerie:
Laser 3.14 - laser3.14@gmail.com (hoofd curator)
Mike Clark - coloryourcity@gmail.com (publiciteit)

Voor meer informatie over Martha Cooper:
Rick Lightstone - lightstone45@zonnet.nl - 06 52625101
www.abc.nl

Schilderijen:
Tiquestar, Laser 3.14, Mike Clark, Artic, Pone, Oase, Ego 84, MLSS, Recal, Amer, Jimmy Rage, Faith 71, Bfree, Sandder, Fren, Hetzer, Hiz, Narone

Fotografie:
Martha Cooper is een documentair fotograaf en al 25 jaar gespecialiseerd in stedelijke kunst en architectuur. In 1977 verhuisde ze naar New York waar ze bij de New York Post werkte. Toen ze kinderen op straat in de Lower East Side fotografeerde, raakte ze geïnteresseerd in graffiti en de hip hop cultuur die toen opkwam in NY. Naast verschillende standaardwerken van haar werk zoals Subway Art, Martha Cooper's Hip Hop Files zijn haar foto's tentoongesteld in musea en galleries en ontelbare tijdschriften van Vibe tot de National Geographic.

Dolls:
Maoma, Amissamis, 'No'Fokiddy

Bag Expo:
Tagger bags

Surfboard expo:
Faith 21

Adres:
ABC Treehouse Gallery, Voetboogstraat 11, Amsterdam
Open van donderdag tot zondag, 13:00-18:00 uur
Website: www.treehouse.abc.nl