Ingezonden persbericht


PERSBERICHT nieuwe tentoonstelling

Den Haag, 11 juni 2007

tentoonstelling - Jonkheer Johan Antoni de Jonge (1864 - 1927)

Aquarellen en tekeningen uit de verzameling van Fred Klomp

Op 16 juni wordt bij Panorama Mesdag de tentoonstelling "Jonkheer Johan Antoni de Jonge - aquarellen en tekeningen uit de verzameling van Fred Klomp" geopend. Jonkheer Johan Antoni de Jonge was de oudste zoon van een invloedrijke Haagse familie. Net als Mesdag kreeg ook hij van huis uit liefde voor de kunst mee maar lag een carrière als kunstenaar niet voor de hand; dat was toen in gegoede kringen ongebruikelijk. Na zijn rechtenstudie vestigde hij zich in Den Haag als advocaat.

Tijdens zijn studie volgde hij lessen bij de Haagse Tekenacademie en later bij enkele Haagse kunstenaars. Hij werd lid van Pulchri Studio en deed mee aan tentoonstellingen. In 1903 stopte hij met zijn werk als advocaat. In het Haags adresboek zette hij kunstenaar achter zijn naam, maar ondanks zijn keuze voor het kunstenaarschap beschouwde hij het meer als een roeping dan als een beroep. Hij was bescheiden over zijn werk en exposeerde en verkocht weinig. Als kunstenaar bleef hij relatief onbekend.

De Jonge neemt een eigen plaats in bij de tweede generatie schilders van de Haagse School. Hij was vooral tekenaar en aquarellist en vond zijn onderwerpen in zijn directe omgeving. Haarscherp geobserveerd legde hij die in snelle schetsen vast: elegant van lijn, makkelijk en zonder pretenties. Hij had een voorliefde voor het strandleven in Scheveningen; zijn zonnige tafereeltjes geven een fraai beeld van de badplaats rond 1900. Daarnaast was hij een vaardig portrettist en tekenaar van figuren en landschappen.

Johan Antoni de Jonge stierf kinderloos. Na zijn dood kwam het grootste deel van zijn oeuvre terecht bij zijn familie die eind jaren '50 het merendeel schonk aan de Nederlandse staat. Er is zelden werk van De Jonge te koop. Op deze tentoonstelling laat verzamelaar Fred Klomp ruim 70 werken uit zijn privécollectie zien die hij in de loop der jaren uit het schaarse aanbod bijeenbracht.

De opening vindt plaats op zaterdag 16 juni 2007 om 17.30 uur en wordt gedaan door John Sillevis, hoofdconservator van het Gemeentemuseum Den Haag. De tentoonstelling is te bezichtigen van 17 juni t/m 28 oktober 2007 in Panorama Mesdag - Zeestraat 65 - Den Haag. Maandag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur / zon- en feestdagen 12.00 - 17.00 uur. Voor meer informatie kijk op www.panorama-mesdag.com.


---