Gemeente Maassluis

Zomeravondbespeling op 16 juni 2007 door Jan van der Zwart

Voor vrijwel alle beiaardiers vormen bewerkingen van liederen en liedjes een belangrijke en onuitputtelijke bron van torenmuziek. Vandaar dat de bespeling van Maassluise beiaard op 16 juni geheel gewijd is aan dit soort muziek.

Voor een deel zijn het improvisaties over bekende liedmelodieën. Met andere woorden, de bespeler van de torenbeiaard `verzint' op dat moment de muziek. Dat betekent niet dat er van tevoren nooit over is nagedacht. Zeker bij deze bespeling is er grondig voorwerk verricht en zijn de liederen met zorg uitgekozen, zodat een goede en afwisselende mix ontstaat tussen `bekend en onbekend', `Nederlands en buitenlands' en `wereldlijk en geestelijk'. Want ook dit laatste moet af en toe kunnen op een beiaard in een toren die nog steeds eigendom is van een kerkelijke gemeente.

Omdat heel veel componisten zich hebben gewaagd aan het bewerken van liedmelodieën voor de beiaard, kunt u ook stukken horen van mensen als Leen 't Hart, Piet Post en Albert de Klerk. Deze nog niet zo lang geleden overleden musici schreven aantrekkelijke en goed verstaanbare muziek die goed past bij het heldere karakter van de Maassluise beiaard.