Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Nieuwe leerstoel op Vrije Universiteit

Desmond Tutu-leerstoel voor 'Jeugd, Sport en Verzoening'

Aartsbisschop Tutu van Zuid-Afrika is in Nederland ter gelegenheid van de National Youth Day. Op zaterdag 16 juni bezoekt hij de Vrije Universiteit. Aartsbisschop Tutu staat symbool voor wereldvrede en verzoening. Uit eerbetoon aan deze Nobelprijswinnaar voor de Vrede (1984) stelt de VU de 'Desmond Tutu Chair' in. Op 16 juni wordt het certificaat van deze leerstoel feestelijk overhandigd aan zijn naamgever.

Op National Youth Day wordt herdacht dat honderden scholieren, die meeliepen in een protestmars tegen Apartheid, om het leven kwamen tijdens de confrontatie met het toenmalige Zuid-Afrikaanse apartheidsregime.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Vrije Universiteit Amsterdam in nauwe samenwerking met de Zuid-Afrikaanse ambassade in Nederland. De Vrije Universiteit onderhoudt al meer dan 125 jaar relaties met Zuid-Afrika en wil met de instelling van de leerstoel de wetenschappelijke samenwerking tussen Nederland en Zuid-Afrika verder stimuleren en de band met het land verstevigen.

Tijdens het programma, dat in de ochtend zal plaatsvinden, zullen H.E. mw. Hlengiwe Mkhize, ambassadeur van Zuid-Afrika, René Smit, collegevoorzitter van de Vrije Universiteit en Bert Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking (onder voorbehoud) een welkomstwoord houden. Vervolgens zal aartsbisschop Desmond M. Tutu een toespraak houden. De rector magnificus van de Vrije Universiteit, prof. Lex Bouter, zal daarna de 'Desmond Tutu Chair' namens de Vrije Universiteit aanbieden aan zijn naamgever, waarna een optreden gepland staat van The Young Brotherhood uit Amsterdam.