Algemene Onderwijsbond

Onderwerpen het Onderwijsblad nr 12 16 juni 2007

Utrecht, 14 juni 2007

Geachte (onderwijs) redactie,

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad nr 12 van 16 juni, dat aanstaande vrijdag en zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd. U kunt, mits met bronvermelding, verhalen en berichten uit het blad gebruiken.

Nieuws

Enquête wijst uit:
Assistenten staan vaak alleen voor de klas
Ze mogen alleen assisteren. Toch zegt 60 procent van de onderwijsassistenten regelmatig de hele dag alleen voor de klas te staan.

Geld rugzakjes verspild
Miljoenen euro's aan leerlinggebonden financiering in het voortgezet onderwijs worden verspild. Tot die conclusie komt de Vereniging van schooldecanen en leerlingbegeleiders. De bijdrage van regionale expertisecentra (rec's) aan de begeleiding van zorgleerlingen is onvoldoende.

Achtergrond
Uitzenden nieuwe stijl
Met de marktwerking in de bve, het wegvallen van het Participatiefonds in het voortgezet onderwijs en de invoering van de lumpsumfinanciering op de basisschool neemt de vraag naar flexibele arbeid toe. De werkgever damt risico's in, soms ten koste van de werknemer. Nieuwe uitzendconstructies, zoals payrolling, winnen terrein. Door de school aangenomen, bij een bedrijfje op de loonlijst: badderen in een kweekvijver of vogelvrij?

Gesjouw met kinderen wordt niet minder
Basisscholen moeten vanaf 1 augustus zelf de buitenschoolse opvang regelen. Bijna allemaal volgen ze de weg van de minste weerstand en besteden ze de opvang uit. Het ontbreekt de schoolbesturen niet aan wil, maar aan ruimte om het op korte termijn anders te doen. "We barsten zelf al uit onze voegen."

Ik leer hier veel meer dan op de pabo'
Actief en betekenisvol leren in de praktijk doe je niet door als stagiair je thuis voorbereide lesje af te draaien. Bij de opleidingsschool de Mijlpaal in Nuenen helpen studenten van de Fontys pabo in Eindhoven mee aan de introductie van het Nieuwe Leren. Het levert overduidelijk betere leraren op.

Column

Payrolling
Het afsluiten van een cao is één ding, uitvoeren en naleven blijkt in de praktijk veel lastiger. Schoolbesturen halen te pas en onpas de ontduik-de-cao-trukendoos van zolder waar je als onderwijspersoneel echt van schrikt. Op het ogenblik is heel populair het payrolling.