Gemeente Breda

Winnaars bekend van de wedstrijd Afval? Das kunst man!

Vandaag, zaterdag 16 juni heeft wethouder Willems van Milieu, Verkeer en Cultuur de winnaars bekend gemaakt van deze wedstrijd.

Bekende Bredanaars hebben hieraan via de website www.kunstuitafval.nl hun steun gegeven. Winnaars in de categorie tot 12 jaar zijn Julia Vos en peuterspeelzaal Het Hobbelpaard. In de categorie boven 20 jaar ging de hoofdprijs naar Elmar Stolk. Een gedeelde tweede prijs ging naar Bo Ender en Susan Lambeck. In de categorie tussen 12 en 20 jaar waren te weinig inzendingen om een prijs uit te kunnen reiken. De enige inzender, Eline Overboom krijgt wel een eervolle vermelding. Wethouder Willems: "Al deze kunstwerken maken duidelijk dat je afval altijd weer kunt hergebruiken, bijvoorbeeld om er kunst van te maken."

Prijzen

Een deskundige jury, onder voorzitterschap van Paul van Gulick, selecteerde de winnende kunstwerken uit zo'n 50 inzendingen. Het viel de jury op dat met name Peuterspeelzaal het Hobbelpaard de prijsvraag heeft aangegrepen om met de kinderen invulling te geven aan de ruim te interpreteren opdracht. Dit resulteerde in een groot aantal inzendingen, waarvoor de jury de peuterspeelzaal beloonde met een geldprijs van EUR 250,- ter besteding aan lesmateriaal.

De jury vond dat het kunstwerk `tentakels' van Elmar Stolk in alle opzichten voldoet aan de gestelde opdracht en was unaniem van mening dat de eerste prijs in de leeftijdscategorie vanaf 20 jaar naar hem moest uitgaan. Het kunstwerk is beoordeeld als: eigentijds van vormgeving, monumentale opzet, origineel, fantasieprikkelend en een lust voor het oog. De puurheid en herkenbaarheid van het gekozen materiaal is op geweldige wijze geïntegreerd binnen het gehele ontwerp.

De bezoekers van de open dag van Afvalservice konden hun stem uitbrengen op hun favoriete kunstwerk. Het kunstwerk met de meeste stemmen ontvangt vóór 1 juli aanstaande de publiekspijs. De jury vond de kwaliteit van alle inzendingen erg goed en was tevreden over de diversiteit van het gebruikte materialen en de gekozen onderwerpen.

Expositie

Alle ingezonden kunstwerken voor de wedstrijd Kunst uit afval stonden tijdens de open dag tentoongesteld in de loods op het terrein van Afvalservice. Vanaf woensdag 20 juni aanstaande zijn alle kunstwerken te zien in de hal van het Stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan. Een film en foto's van de prijsuitreiking zijn vanaf deze week te zien op www.kunstuitafval.nl.

Breda, 16 juni 2007