Ingezonden persbericht


's-Hertogenbosch, mei 2007

Geachte heer/mevrouw,

Vanaf zaterdag 16 juni kunt u in het Noordbrabants Museum de volgende expositie zien:

Ans Markus · Een innerlijke wereld in schilderijen

16 juni t/m 9 september 2007

Deze zomer gaan we na een onderbreking van een jaar weer verder met de reeks exposities van bekende Nederlandse schilders die ondanks hun grote bekendheid en enorme populariteit bij verzamelaars en een breed publiek vrijwel nooit in musea te zien zijn. Zo toonden we in 2004 schilderijen van Henk Helmantel en in 2005 Evert Thielen. Deze zomer laten we werk zien van Ans Markus. Deze Amsterdamse kunstenares woonde ruim 25 jaar in Brabant. In die tijd leerde zij zichzelf schilderen.

Ans Markus is vooral bekend door de aandacht die de media aan haar besteden. Haar opvallende verschijning heeft sterk bijgedragen aan de beeldvorming van glamour, roem en geld. Maar dit imago heeft weinig te maken met de kunstenares. Haar dagelijks bestaan wordt gekenmerkt door ernst, discipline en ambachtelijkheid en een eenvoudig leven, teruggetrokken in het atelier.

Ans Markus' artistieke programma is de verbeelding van 'vrouwen die vrij willen zijn'. Gebondenheid, kwetsbaarheid, verbondenheid en het onvermogen om te communiceren zijn vanaf 1977 haar vaste thema's. In het zoeken naar haar identiteit ontwikkelde Ans Markus een persoonlijke mythologie, die een eigen denk-, ervarings- en gevoelswereld omvat. In deze zin vormt de kunst van Ans Markus niet alleen een vernieuwende bijdrage aan het Realisme in de Nederlandse schilderkunst, maar is zij ook onmiskenbaar authentiek.

De voorbezichtiging vindt plaats op donderdag 14 juni a.s. en vangt aan om 11.30 uur. Graag nodig ik u uit tot het bijwonen van deze besloten bijeenkomst. Na de inhoudelijke toelichting op de tentoonstelling door Ans Markus wordt ook het boek Een innerlijke wereld in schilderijen van uitgeverij Waanders gepresenteerd door kunsthistoricus Ad van der Blom. Aansluitend bekijken we gezamenlijk de expositie. Hierna wordt een lunch geserveerd en is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Graag ontvangen wij u op donderdag 14 juni in ons museum. Wilt u zo vriendelijk zijn om het antwoordformulier in de bijlage voor 11 juni 2007 ingevuld te retourneren?

Met vriendelijke groet,

Jan van Laarhoven

Directeur

Bijschrift afbeelding:

Masker, 1988

olieverf op paneel

80 x 80 cm

Dit bericht werd u toegezonden door:
Ingrid van Berlo
Afdeling communicatie
Noordbrabants Museum
Postbus 1004, 5200 BA 's-Hertogenbosch
tel. 073- 68 77 808.

Antwoordformulier
perspreview donderdag 14 juni 11:30 uur
Ans Markus - Een innerlijke wereld in schilderijen

Invullen en a.u.b. vóór 11 juni a.s. retourneren:


- per fax 073-6 877 899 of per e-mail: info@noordbrabantsmuseum.nl
- of in een ongefrankeerde envelop aan:

Noordbrabants Museum
Antwoordnummer 10537
5200 WB 's-Hertogenbosch

Ondergetekende,

Naam dhr/mevr. :................................

Blad/Medium : .................................

Adres : .................................

Postcode & Plaats : .................................

E-mail / Tel. :................................

( zal aanwezig zijn bij de perspreview op donderdag 14 juni 2007 om 11.30 uur.

( kan niet aanwezig zijn, verzoek om toezending persmap in de week van de preview.

( verzoek om zo spoedig mogelijke toezending van cd-rom met afbeeldingen.

Datum : ............. Handtekening : .............

Hebt u nog vragen? Bel dan met de afdeling communicatie: Chantal Sleutjes, tel. 073 - 6 877 807 of Ingrid van Berlo, tel. 073-6 877 808.