KNHS


NK Endurance belangrijke stap op weg naar EK

12 juni 2007


ERMELO (KNHS) De Nederlandse endurancetop strijdt op zaterdag 16 juni om de nationale titel op en rondom de terreinen van het KNHS-centrum te Ermelo. Het Nederlands Kampioenschap maakt deel uit van de internationale driesterrenwedstrijd de Fasna Trail. Twaalf Nederlandse combinaties, waaronder alle A-kaderleden, gaan de strijd aan om de nationale titel op de koningsafstand van de endurance, de 160 kilometer. Het NK is een belangrijk meetmoment voor bondscoach Mechteld Gerding op weg naar het Europees Kampioenschap Endurance, dat begin september plaatsvindt in Portugal.

Het internationale deelnemersveld bestaat uit een recordaantal van tachtig paarden. Daarmee is deze zesde editie van de internationale marathon te paard in Ermelo compleet volgeboekt. Tachtig internationale teams paard, ruiter en grooms die assisteren brengen hun marathon-paarden in deze endurancewedstrijd aan de start over afstanden van 60, 100, 125 en 160 kilometer. Het deelnemersveld bestaat uit topruiters uit vijftien Europese landen, namelijk Nederland, Duitsland, België, Luxemburg, Frankrijk, Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije, Polen, Slowakije, Estland, Denemarken, Engeland, Griekenland en Zwitserland.

Het Nederlands Kampioenschap zal dit jaar extra spannend worden. De Nederlandse top is sterk en bestaat uit steeds meer internationaal goed presterende ruiters. Carmen Römer (Landgraaf), tweevoudig Nederlands Kampioen Endurance in 2005 en 2006 en Europees Kampioen bij de Junioren, gaat haar uiterste best doen om haar titel te verdedigen. Ook Anita Lamsma (Vriezenveen) is met één van haar paarden aanwezig. De voormalig Nederlands Kampioene rijdt naar verwachting met Layla ara Francina die reeds in actie kwam tijdens de Wereldruiterspelen in Aken.

De Fasna Trail overtreft de stoutste verwachtingen wat betreft deelnemersaantallen. Organisator Eric Lamsma: Vermoedelijk is het voor veel landen een meetmoment voor het Europees Kampioenschap Endurance in september. Veel Europese deelnemers willen zich daarvoor kwalificeren.

Informatie voor bezoekers
De eerste deelnemers starten om 6 uur in de ochtend vanaf het KNHS-centrum, gelegen aan de N302 bij Ermelo. Na iedere etappe voor de langste afstand zijn dit er zes, de kortere afstanden kennen er drie of vier - komen zij terug op het hoofdterrein voor een verplichte rustpauze en een veterinaire keuring van hun paarden. De deelnemers aan de kortere afstanden komen vanaf ongeveer 12.00 uur over de eindstreep, de Nederlands kampioen van 2007 wordt tegen 18.00 uur aan de finish verwacht. De laatste kilometers eindigen op een grasbaan voor de hoofdtribune, waar de finish is.
De wedstrijd is gratis toegankelijk. Toeschouwers hebben vrije toegang. Zij kunnen de wedstrijd en de tussenstanden de hele dag volgen, en kunnen bovendien uitgebreid kennismaken met de endurancesport bij de standjes in het strodorp. Op de wedstrijddag zijn de tussenstanden en beelden live te volgen op www.fasnatrail.nl

De meest actuele deelnemerslijst en andere informatie (zoals geanimeerde routekaarten) is te vinden op www.fasnatrail.nl , de officiële internetsite van de Fasna Trail.

Aanvullende informatie:
Nederlands Kampioenschap (Fasna Trail): http://www.fasnatrail.nl KNHS-biografieën A- en B-kaderleden: www.knhs.nl\mediaguide

Noot:
Endurance is de hippische variant van het marathonlopen, een uithoudingsproef voor zowel paard als ruiter. Op één dag wordt een bepaalde afstand afgelegd: in de laagste klasse tot 40 km, in de hoogste (internationale) klasse 120 tot maximaal 160 km. De paarden die op topniveau uitkomen zijn veelal Arabische volbloeds - kleine, sierlijke paarden met een enorm uithoudingsvermogen. Tijdens een wedstrijd wordt de gezondheid van de paarden nauwlettend in de gaten gehouden. Iedere 25 à 30 km is er een verplichte rustpauze met een veterinaire keuring. Ook voor de start en na de finish worden de paarden onderzocht. Wordt een paard niet fit to continue bevonden, dan mag het de wedstrijd niet vervolgen. Winnaar is degene met de snelste tijd én een door de dierenartsen goedgekeurd paard.