Ingezonden persbericht


Persbericht - Den Haag - 11 juni 2007

Expositie Mensenzoo: zie én spreek wilde mensen in het echt!

Maatschappelijke organisatie `De Wereld van GRIP' toert komende zomer door het land met Mensenzoo. Een expositie in de vorm van een dierentuin waar, in plaats van dieren, een verzameling bijzondere mensen te zien zal zijn. De expositie, te bekijken op verschillende grote festivals, moet het contact tussen in Nederland levende groepen stimuleren en vooroordelen bespreekbaar maken.

Nederland anno nu bestaat uit een kleurrijke mensenfauna; jongeren, boeren, moslims, homo's, arbeidsongeschikten of ondernemers. Deze soorten leven allen in hun eigen territorium. In Mensenzoo worden zij bij elkaar gezet, in hun eigen hokje. Zo laat de expositie de samenleving zien, verdeeld in hokjes. Mensenzoo is op verschillende festivals te zien: Festival Mundial (Tilburg 16 en 17 juni), Nyama festival (Delft 30 juni), HaSchiBa (Den Haag 26 augustus) en het Utrecht Uitfeest (Utrecht 9 september).

Afnemende tolerantie voor anderen, minder respect en meer spanningen tussen verschillende groeperingen in Nederland. Deze ontwikkelingen gaat expositie Mensenzoo te lijf. Door beperkt contact is er weinig wederzijds begrip en ontstaan er vooroordelen. Vaak niet op feiten gebaseerd, maar op een stereotype beeld. Mensenzoo speelt in op dit beperkte contact en het stereotype beeld. Bezoekers kunnen in een gesprek met de mensensoorten toetsen of de eigen beelden kloppen met die van het soort dat ze zien in het hokje. Door de prikkelende expositie wil De Wereld van GRIP de bewustwording van de hokjesgeest vergroten, het contact tussen verschillende groepen stimuleren en de bezoeker laten nadenken over vooroordelen.

Het project is een initiatief van De Wereld van GRIP, een vereniging die de betrokkenheid tussen mens en maatschappij en mensen onderling wil bevorderen.


- Einde persbericht -

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht