Port of Rotterdam

Van Tongeren naar Rotterdam Climate Initiative

15-06-2007

Ger van Tongeren, Commercieel directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, stapt per 1 juli a.s. over naar het Rotterdam Climate Initiative (RCI). Van Tongeren gaat er, in de rol van Senior Advisor, een grote inhoudelijke en organisatorische rol spelen in de realisatie van dit ambitieuze klimaatprogramma.

In het RCI werken gemeente, Havenbedrijf, DCMR Milieudienst Rijnmond en Deltalinqs samen om de CO2-uitstoot van Rotterdam fors terug te brengen. Ambitie is dat in 2025 de uitstoot 50% lager is dan in 1990. Het RCI bundelt alle initiatieven die Rotterdam (stad én haven) neemt om zich te ontwikkelen tot CO2-arme stad én energie-haven: the world capital of CO2 free energy. De vier partijen hebben afgesproken zoveel mogelijk samen te innoveren, zoveel mogelijk mensen en organisaties te mobiliseren en fors te investeren om het doel te bereiken.

Tijdens de conferentie in New York van het Clinton Climate Initiative dit voorjaar heeft Rotterdam aangegeven een internationale voortrekkersrol te willen spelen in het terugdringen van CO2-uitstoot en specifiek de rol van havens en scheepvaart daarin. Daarom is een dringend beroep gedaan op het Havenbedrijf om te zorgen dat het RCI snel versterkt zou worden met iemand met een groot internationaal netwerk op directie-niveau in de wereld van energie, chemie en logistiek, én met inhoudelijke kennis van zaken. Die is gevonden in de persoon van Ger van Tongeren.

Van Tongeren (58) is nu ruim twee jaar Commercieel directeur van het Havenbedrijf. In die periode zijn zowel op het vlak van energie (LNG, biobrandstoffen, nieuwe elektriciteitscentrales), containers (eerste klant Maasvlakte 2) en natte en droge bulk (extra capaciteit) grote ontwikkelingen in gang gezet. Voor Van Tongeren naar het Havenbedrijf kwam was hij tien jaar directeur van de DCMR Milieudienst Rijnmond. Zijn grote inhoudelijke kennis van de materie en zijn uitgebreide (inter)nationale netwerk komen in zijn nieuwe functie uitstekend van pas.

Ger van Tongeren: "Ik heb de afgelopen jaren steeds gewerkt in het spanningsveld tussen economie en milieu. Mijn nieuwe klus ligt in het verlengde daarvan. De afgelopen jaren heb ik me ingezet voor economische ontwikkeling, straks ligt het accent op het verduurzamen van die economische groei. De doelstelling van het Rotterdam Climate Initiative is zeer ambitieus, maar realistisch en noodzakelijk. Ik wil mij graag persoonlijk inzetten om de haven in die richting te ontwikkelen."

Het Havenbedrijf is inmiddels de zoektocht naar een nieuwe Commercieel directeur gestart. In de tussentijd neemt President-directeur Hans Smits de belangrijkste dossiers van Ger van Tongeren over.

© Havenbedrijf Rotterdam N.V.

Voor meer informatie over dit onderwerp, zie ook:

Rotterdam Climate Initiative