Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 16 juni 2007

Vrijwilligers gezocht voor inventarisatie landschap rond Stelling van Amsterdam

In de groene zone die de forten van de Stelling van Amsterdam met elkaar verbindt, gaat Landschap Noord-Holland alle knotbomen, grenspalen, rietkragen en andere landschapselementen in kaart brengen. De inventarisatie wordt door vrijwilligers uitgevoerd. Een deel van Nationaal Landschap Stelling van Amsterdam, het gebied rond Edam, Purmerend en de Beemster is vorig jaar al geïnventariseerd. Dit jaar staat de rest van het gebied op het programma. Voor de inventarisatie zoekt Landschap Noord-Holland vrijwilligers.

Het landschap in de groene zone rond de Stelling van Amsterdam kent vele waardevolle elementen: houtsingels, dijken, poelen, liniewallen, boomgaarden, bosjes en solitaire bomen, rietkragen maar ook sluisjes, grenspalen en dergelijke. Ze kleden het landschap aan en geven de streek een unieke, herkenbare uitstraling. Behalve de cultuurhistorische en landschappelijke waarden hebben deze elementen ook natuurwaarde. Ze bieden voor veel vogels en kleine zoogdieren de noodzakelijke schuil- en broedplaatsen.

Momenteel is weinig bekend hoeveel waardevolle landschapselementen er rond de Stelling van Amsterdam zijn en wat de huidige staat ervan is. Door gegevens te verzamelen kunnen de elementen beter worden behouden. Eerdere inventarisaties in andere gebieden hebben een fraai overzicht opgeleverd.

Landschap Noord-Holland wil deze zomer het gebied rond de plaatsen Spijkerboor, Krommeniedijk, Beverwijk, Haarlem en Hoofddorp en zo verder tot Muiden in kaart brengen. De uitvoering start begin juli en gebeurt net als voorgaande jaren door vrijwilligers. Zij gaan alleen of met z'n tweeën op stap met veldgids en verrekijker in de hand. De vrijwilligers registreren binnen een gebied per landschapselement de soort, hoogte, standplaats en soortenrijkdom.

Meehelpen bij inventarisatie? Dat kan!
Lijkt het u leuk om mee te helpen met onze inventarisatie? Op dinsdagavond 3 juli vindt de instructiebijeenkomst plaats in Castricum en op 4 juli in Abcoude. Wanneer u interesse heeft en enige kennis van natuur en landschap, kunt u contact opnemen met Arthur Schaafsma van Landschap Noord-Holland, 0251-66 22 52. U kunt ook een e-mail sturen naar: a.schaafsma@landschapnoordholland.nl. Zodra u zich heeft aangemeld, ontvangt u nadere informatie over plaats en tijdstip van de bijeenkomst.

Deze inventarisatie wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Ministerie van VROM, Programmabureau Stelling van Amsterdam van Provincie Noord-Holland, het VSBfonds en de Nationale Postcode Loterij.



Landschap Noord-Holland