Politie Midden- en West Brabant

Ruim 13 kilo drugs in beslag genomen tijdens drugsactie Etoile"

TILBURG, 16 juni 2007

Ruim dertien kilo drugs in beslag genomen tijdens drugsactie Etoile

TILBURG/BRUSSEL: Opsporingsdiensten van Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk hebben tussen vrijdagmorgen 06 juni en zaterdagmorgen 07 juni 2007 gezamenlijk een internationale actie gehouden tegen drugshandel en drugstoerisme. Tijdens de actie, die de naam Etoile draagt, zijn onder andere 14 personen aangehouden en is ca. 12 kg softdrugs en ruim 1200 gram harddrugs in beslag genomen. De actie werd uitgevoerd door 600 opsporingsambtenaren uit de diverse landen.

Mede dankzij het Benelux-verdrag over politiesamenwerking is de actie goed verlopen. Door dit verdrag kunnen politieagenten uit de Benelux sinds januari 2005 in de drie landen verdachten achtervolgen en controleren. De actie van vrijdag startte rond 10:00 uur en duurde in Nederland tot zondagmorgen 03:00 uur.

De controles concentreerden zich in de vier deelnemende landen op de vervoersassen Rotterdam-Parijs en Maastricht-Luik-Luxemburg-Metz. De controles werden uitgevoerd op snelwegen en provinciale wegen, maar ook in treinen en in de politie bekende drugspanden. Het Korps Landelijke Politiediensten en de Douane controleerden op kleine vliegvelden in zuid Nederland de inkomende en uitgaande vluchten. Informatie over vluchten vanaf die vliegvelden in Nederland naar Frankrijk werden doorgegeven aan de Franse douane die de vliegtuigen bij aankomst in Frankrijk controleerde op verdovende middelen. De controle in Nederland concentreerde zich op het vliegveld Seppe. Hierbij werden die direct na aanvang van de actie 2 sportvliegtuigjes, afkomstig uit België na landing door de politie en Douane gecontroleerd op de aanwezigheid van verdovende middelen en/of andere contrabande. Hierbij werd niets aangetroffen.

Vaarwegen

Gelijktijdig met de acties op de wegen en treinen in Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk werden de vaarwegen tussen die landen gecontroleerd. Hierbij werd samengewerkt tussen de Waterpolitie Nederland, Frankrijk en België. In Nederland werd gecontroleerd in de Monding van de Westerschelde; op het kanaal van Gent naar Terneuzen en op de Maas tussen Maasbracht en Luik. In het totaal werden 40 pleziervaartuigen gecontroleerd. In 2 gevallen werden kleine hoeveelheden softdrugs aangetroffen, in totaal 12 gram cannabisproducten.

Duizenden voertuigen gecontroleerd

In het totaal werden in de vier landen duizenden voertuigen gecontroleerd op de aanwezigheid van verdovende middelen. In meer dan 400 voertuigen werden kleinere hoeveelheden verdovende middelen aangetroffen. Voornamelijk softdrugs maar ook kleinere hoeveelheden hard drugs.

Spoorwegen

De controle van de spoorwegpolitie richtte zich op de internationale treinen van Rotterdam naar België en Frankrijk. Ook op de perrons vanwaar de internationale treinen vanuit Roosendaal vertrekken werden antidrugscontroles uitgevoerd. Er werd hierbij nauw samengewerkt met de collega's van de Spoorwegpolitie Antwerpen en de Franse Douane. Er werden passieve drugshonden ingezet van de Nederlandse Spoorwegpolitie en de Nederlandse douane.

In de Thalys tussen Rotterdam en Parijs werd bij de gezamenlijke controle van de Nederlandse politie, de Federalepolitie België en de Franse Douane een Fransman aangehouden. De man vervoerde ruim 800 gram cocaïne op zijn lichaam.

In Roosendaal vond aan de Beethovenlaan onder het oog van de politie een drugsdeal plaats. De twee Belgische afnemers zijn korte tijd later in Essen (B) aangehouden en bleken in het bezit te zijn van 15 gram cocaine. De twee dealers, twee inwoners van Roosendaal, zijn in Roosendaal aangehouden en in verzekering gesteld. Ook werd een huiszoeking verricht in de woning van de aangehouden dealers.

Internationaal informatiepunt

In Luxemburg stad was een Internationaal informatie-uitwisselingpunt ingericht waar gedurende de actietijd politie en douanemensen uit de 4 landen aanwezig waren. Opsporingsambtenaren uit de vier landen konden gedurende de actie direct dit uitwisselingspunt bellen als men informatie wensten over personen of voertuigen uit de landen. Het informatieknooppunt werd 10-tallen keren door opsporingsambtenaren uit de 4 landen om informatie gevraagd.

Geschiedenis
Onder de naam 'Hazeldonk' werken opsporingsdiensten van de verschillende landen sinds 1995 met elkaar samen. Doel van deze samenwerking is drugspanden die overlast veroorzaken in de steden ontmantelen en de kleinschalige drugshandel en drugstoerisme tussen de Benelux en Frankrijk bestrijden.

Voordelen van deze internationale samenwerking zijn onder andere dat de informatie-uitwisseling veel sneller en soepeler verloopt en politieagenten uit de twee landen leren vlot met elkaar samenwerken. Eén van de resultaten is dat internationale samenwerking steeds beter verloopt. Betrokken landen hebben afgesproken een aantal keer per jaar een gezamenlijke controleacties te houden.

Drugspanden
De overlast die vroeger werd veroorzaakt door het drugstoerisme heeft zich nu gedeeltelijk verplaatst naar de buurten rond drugspanden in verschillende Belgische steden. Noord-Fransen komen er cocaïne en heroïne kopen en veroorzaken daardoor problemen in de omgeving rond die panden. Begin 2005 hebben de politiediensten van de Benelux en van Frankrijk besloten de strijd tegen het drugstoerisme en de drugsrunners anders aan te pakken. Niet enkel meer de drugstoeristen op treinen of langs snelwegparkings worden aangepakt; ook de verkooppunten waar de drugs aan de man worden gebracht, zijn het doelwit van de Etoile-acties.

Auteur: Henk Snepvangers