Vrije Universiteit Amsterdam


Desmond Tutu Chair

Op zaterdag 16 juni ontving Aartsbisschop Desmond Tutu het certificaat van de VU-leerstoel voor Jeugd, Sport en Verzoening. Het certificaat werd hem overhandigd door rector magnificus L. Bouter, in aanwezigheid van de ambassadeur van Zuid-Afrika, H.E. Ms. Hlengiwe Mkhize en minister Koenders van Ontwikkelingsamenwerking.


De bijeenkomst werd georganiseerd door de Vrije Universiteit Amsterdam in nauwe samenwerking met de Zuid-Afrikaanse ambassade in Nederland. De Vrije Universiteit onderhoudt al meer dan 125 jaar relaties met Zuid-Afrika en wil met de instelling van de leerstoel de wetenschappelijke samenwerking tussen Nederland en Zuid-Afrika verder stimuleren en de band met het land verstevigen.

Sport en verzoening
Aartsbisschop Tutu staat symbool voor wereldvrede en verzoening. Hij was in Nederland ter gelegenheid van de South Africa National Youth Day. Op deze dag wordt herdacht dat in 1976 honderden scholieren, die meeliepen in een protestmars tegen Apartheid, om het leven kwamen tijdens de confrontatie met het toenmalige Zuid-Afrikaanse apartheidsregime.

Tijdens de speeches van de ambassadeur, de aartsbisschop en de minister werd benadrukt dat juist sport kan helpen mensen nader tot elkaar te brengen.

Minister Koenders: As the ambassador just said: The future needs of the youth can be exemplified by good role models. And we have a few around the table here this morning.
It is also a matter of dealing with sports. We have planned as new Dutch government to again start a programme on sports and development cooperation.
I think there is a crucial link between culture-, sports- and development cooperation. South Africa is looking for partners. I can assure you that you have found one.

Aartsbisschop Tutu sloot hier op aan met de anekdote over de overwinning van het zwarte Rugby Team in 1995 op de blanke favoriet. Deze had meer impact en betekenis voor het zelfvertrouwen en emancipatie van de zwarte bevolking dan alle preken en toespraken van hem in een jaar.


Tot slot sprak Tutu de onvergetelijke woorden: We have shown the world that it is possible for enemies to begin to become friends. It is possible to forgive. It is possible to reconcile. It is possible to hold hands and to become a Rainbow Nation.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam