Ingezonden persbericht


GroenFront!: "Alle 6 de blokkades op Betuweroute geslaagd!"

GroenFront! heeft vandaag op zes locaties de geblokkeerd Betuweroute. Hiermee wil GroenFront! duidelijk maken dat dit megalomane project geen feestje waard is. De Betuweroute is een nationale ramp en verdient dus eerder een nationale herdenking -inclusief enkele minuten stilte- maar zeker geen feestje.

Bij Papendrecht, Sliedrecht, Giessenland, Meteren, Zetten/Andelst en Ressen zijn blokkades. In deze drie laatste plaatsen heeft GroenFront in het verleden ook meerdere panden gekraakt als protest tegen de Betuwelijn. In februari 2000 had de politie meer dan 2 dagen en meer dan 800 mensen nodig om deze panden te ontruimen.

Buurtbewoners reageren enthousiast. Een groep heeft al een paar biertjes gekregen van omwonenden. In Ressen hebben de activisten een grote partytent over het spoor gezet en zitten onder die tent vastgemaakt aan het spoor. Ook hebben activisten te horen gekregen van de politie dat zij de tunnelbak waar de blokkade zit niet in mogen vanwege ArBo-wetgeving. De politie kan dus blijkbaar ook niet optreden bij eventuele calamiteiten.

Op enkele locaties zijn activisten gearresteerd die niet vast zaten aan het spoor. Bij Papendrecht is ook de veiligheidspersoon van GroenFront! gearresteerd. Deze persoon is er juist voor om te overleggen met politie en te zorgen dat alles wederzijds veilig verloopt. Hiermee brengt de politie de veiligheid van zichzelf en van de activisten in gevaar.

De Projectorganisatie Betuweroute wil kosten-wat-kost het PR-offensief door laten gaan. De zogenaamde feesttrein rijdt nu slecht 7km van het 170km lange traject: Vanaf rangeerterrein Kijfhoek tot de eerste blokkade bij Papendrecht. "Dit is een erg zielige show-oplossing van de Projectorganisatie en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Maar hun ongelijk erkennen of de dialoog aangaan zijn clubs nooit goed in geweest" aldus GroenFront!-activist Bert Spoor.