Stageband winnaar Nationaal Big Band Concours 2007


HOOFDDORP, 20070513 -- Afgelopen weekend heeft bigband Stageband uit Groningen, onder leiding van Jeroen Rol, op het Nationaal Big Band Concours 2007 de titel in de wacht gesleept in de Topklasse. De Stageband werd door de jury unaniem als beste van 6 bands beoordeeld. Hiermee bevestigde de Stageband haar titel van vorig jaar in de 1e klasse. In 2004 won de Stageband al de Dutch Bigband Contest in Enschede.

Het Nationaal Big Band Concours, onderdeel van Meerjazz Hoofddorp, is het belangrijkste bigband festival in Nederland voor semi-professionele en amateurbigbands. De eerste prijs in de Topklasse (de hoogste categorie) betreft de Dik Trom Wisseltrofee en de Dura Vermeerprijs ter waarde van Eur 2750. De jury bestond uit nationale jazzcoryfeeën: Charlie Green, Allard Buwalda, Johan Plomp, Loet van der Lee, Albert Beltman en Jan Oosthof.

Onder de bezielende leiding van dirigent Jeroen Rol speelde de Stageband in de voorronde en de finale composities van Jim McNeely, Maria Schneider en een compositie van Charlie Haden in een arrangement van Joan Reinders. Met dergelijk modern jazzrepertoire verzorgt de Stageband jazzoptredens in Groningen en daarbuiten. Daarnaast verzorgt de band dansoptredens en workshops voor bijvoorbeeld muziekscholen. 16 Juni 2007 vindt in Het Heerenhuis te Groningen een CD-presentatie annex reunie plaats van de inmiddels 25-jarige band.

De laatste 10 jaar staat de band onder de meer dan bekwame leiding van Jeroen Rol. Met zijn vakkundigheid en enthousiamse heeft hij de band op dit hoge niveau gebracht. Jeroen is professioneel trombonist bij o.a. de Jazz Orchestra of the Concertgebouw en Coordinator Jazz aan het ArtEZ Conservatorium te Enschede.

Jeroen Rol heeft alweer reden trots te zijn op de prestatie van zijn band. "Vorig jaar kreeg de Stageband het allergrootste compliment dat een bigband op een concours van zo'n niveau kan krijgen: de jury vond de Stageband de beste bigband van de hele dag in beide categorien. Vrijwel direct daarna zijn we een CD gaan opnemen die 16 juni gepresenteerd gaat worden. Ondanks wijzigingen in de bezetting hebben we dit jaar weer fantastisch gespeeld en is de eer extra groot om nogmaals als beste bigband te worden beoordeeld. Alle lof gaat naar de leden van de Stageband!"





Stichting Stageband