Gemeente Zevenaar


04-06-2007: NME organiseert Energy Survival op 18 juni

De deelnemende scholen zijn winnaars van verschillende voorrondes in Gelderland aangevuld met scholen die via een zogenaamde wildcard geplaatst zijn. Tijdens de halve finale moeten de kinderen op energiezuinige wijze of met behulp van duurzame energie bepaalde opdrachten uitvoeren. Het evenement duurt van 10 tot 16.30 uur.

Het Ministerie van Economische zaken, de publieke omroep KRO en de Nederlandse gemeenten en provincies, verenigd in het Klimaatverbond Nederland, werken onder de naam 'Energy Survival' aan een vernieuwend initiatief om gezinnen met kinderen van 8 tot 12 jaar via tv, internet en onderwijs meer bewust te maken van het belang zorgvuldig om te gaan met energie. Dit wordt bereikt door energie in een eigentijdse en populaire context te plaatsen ('learning by having fun') en door de discussie hierover tussen kinderen en hun ouders, leerkrachten etc. te stimuleren. De deelnemende scholen hebben in een eerder stadium digitale lespakketten over duurzame energiebronnen en energiebesparing ontvangen.

Het maatschappelijk belang van energiebesparing is communicatief 'vertaald' in een spannend tv-avontuur voor de jeugd. Het is een leerzame survivaltocht van kinderen die beseffen dat de steeds groter wordende energie- en klimaatproblematiek niet langer vooruit geschoven kan worden. De kinderen moeten zelf op missie gaan om te leren over duurzaam omgaan met energie.

Er zijn 3 halve finales waar Gelderland er één van is. De 3 winnaars van de 3 halve finales gaan in elk geval naar de landelijke finale die in Noorwegen gehouden wordt. Er gaan per klas drie kinderen een week naar Noorwegen en niet de hele klas. Naast de drie winnaars van de drie halve finales mogen nog 2 klassen een afvaardiging van drie kinderen naar Noorwegen sturen.
Welke klassen deze zgn. 'wildcard' krijgen bepaalt het Klimaatverbond in overleg met de KRO. In totaal gaan afvaardigingen van 5 klassen naar Noorwegen voor de Nederlandse finale.

De eerste 6 dagen in Noorwegen wordt bepaald wie de kampioen van Nederland wordt. Op dag 7 en 8 neemt de Nederlandse Kampioen het op tegen de kampioen van Zweden en Noorwegen. Deze Europese wedstrijd vindt dus aansluitend op het Nederlands Kampioenschap in Noorwegen plaats.

Wanneer het een en ander wordt uitgezonden, is nog niet bekend en afhankelijk van de opnames van alle drie halve finales.

Nadere informatie is te verkrijgen via de website: www.energysurvival.nl