HIVOS

Energie is toekomst!

Er moet iets gebeuren aan de klimaatproblematiek, maar door wie en vóór wie? Nu de klimaatveranderingen steeds duidelijkere vormen aannemen in de wereld, komt het besef dat er iets moet gebeuren steeds dichterbij. Vanaf 18 juni is het voor iedereen mogelijk om te participeren in het Hivos Klimaatfonds en zo iets te doen aan de klimaatproblematiek.

Het Hivos Klimaatfonds stimuleert mensen in ontwikkelingslanden om gebruik te maken van duurzame energie om zo groene ontwikkeling te bevorderen. Maar wat houdt dat eigenlijk in, groene ontwikkeling?

Op dit moment zijn er twee miljard mensen die geen toegang hebben tot gas en elektriciteit. Willen zij zich verder ontwikkelen dan is daar energie voor nodig. Het westen heeft zich in de afgelopen jaren kunnen ontwikkelen door gebruik te maken van energie die een gigantische CO2-uitstoot veroorzaakte. Om de uitstoot van CO2 niet verder te vergroten, maar wel de ontwikkeling in ontwikkelingslanden te stimuleren, is het Hivos Klimaatfonds in het leven geroepen.

Door het Hivos Klimaatfonds hebben inwoners van ontwikkelingslanden de kans om zich op een duurzame en groene manier te ontwikkelen. Via het gebruik van waterkrachtcentrales, biogasinstallaties, zonnepanelen en zuinige brandhoutfornuizen hebben zij de mogelijkheid om zich aan armoede te ontworstelen en zich verder te ontplooien. Zonder duurzame energie, geen duurzame toekomst.

Hivos wil op deze manier werken aan een nieuwe manier van ontwikkeling. De nadruk ligt op het ontwikkelen van mensen op een duurzame en verantwoorde manier, rekeninghoudend met het klimaat. Door het gebruik van alternatieve energiebronnen mogelijk te maken verbindt het Hivos Klimaatfonds de klimaatproblematiek aan economische en sociale ontwikkeling zoals gezondheid, kwaliteit van het leven en bestrijding van armoede.

De partners en de projecten van Hivos zijn de spil van het Hivos Klimaatfonds. Hivos is voortdurend op zoek naar nieuwe partners die werken aan innovatieve oplossingen en nieuwe technologieën. Het Hivos Klimaatfonds is een startend programma dat nauw aansluit bij de bij Hivos al bestaande nadruk op economische ontwikkeling en duurzaamheid in ontwikkelingslanden. Nederlanders kunnen vanaf september ook zelf gaan bijdragen in het Hivos Klimaatfonds.

Op dit moment werkt Hivos met twee partners aan vier duurzame energieprojecten. TaTEDO is de partner van Hivos vanuit Tanzania die zorg draagt voor de verspreiding van brandhoutfornuizen. In Guatemala is Fundación Solar de partner van Hivos, zij zorgen voor watercentrales en zonnepanelen.

Francisco Baca Bernal is medewerker van een van de lokale organisaties die samenwerkt met de Hivos-partner Fundación Solar. Francisco: 'We hadden nooit gedacht dat we elektriciteit zouden krijgen. Door de elektriciteit uit zonnepanelen is er meer leven in de gemeenschap gekomen. Je ziet nu s avonds overal lichtjes. Er kunnen nu s avonds allerlei bijeenkomsten plaatsvinden zoals cursussen, bijscholing en vergaderingen. Veel mensen leren lezen en schrijven. En mensen hoeven minder geld uit te geven aan batterijen of petroleum, wat al gauw een paar dollar per maand scheelt.'

Met het Hivos Klimaatfonds wil Hivos de toegang tot duurzame energie voor arme bevolkingsgroepen in ontwikkelingslanden verbeteren. Het fonds investeert in meer duurzame vormen van energieopwekking en gebruik, zoals biogasinstallaties, waterkrachtcentrales en besparende houtfornuizen. Dit stelt mensen in staat zich aan armoede te ontworstelen en een beter bestaan op te bouwen zonder dat dit gepaard gaat met een verslechtering van hun leefomgeving en van het wereldwijde klimaat. Het Hivos Klimaatfonds is aangesloten bij HIER.

De officiële lancering van het Hivos Klimaatfonds vindt plaats op het Wereldhumanistenfestival op zaterdag 30 juni.