Vrije Universiteit Amsterdam

Studiemiddag over de relatie tussen idealisme en politiek activisme onder jongeren

Verkenning van grenzen van idealisme

Young and Rebellious. Boundaries of Idealism

Radicalisering onder jongeren vraagt vandaag de dag om aandacht. Dat is opvallend, want het is geen nieuw verschijnsel. Radicalisering is een proces waarin zowel de persoon, de samenleving als de internationale politiek een rol spelen, en dat uiteindelijk kan leiden tot politiek activisme of zelfs terrorisme. Wat drijft jongeren nu om fanatiek, radicaal of zelfs militant hun idealen na te streven?

Het Amsterdams Centrum voor Kinderstudies (ACK) organiseert - in samenwerking met VU Podium - een studiemiddag over de relatie tussen idealisme en politiek activisme onder jongeren. De processen van idealisme naar politiek activisme en rebellie zullen daarbij vanuit verschillende invalshoeken door nationale en internationale experts worden belicht.

Vragen die aan de orde komen, zijn: welke factoren bepalen dat sommige idealistische jongeren verzet plegen, en dat zij verzet als een morele verplichting voelen? Zijn er vergelijkingen te trekken met ontwikkelingen die zich in het verleden hebben voorgedaan? Kun je internationaal gezien paralellen signaleren? En welke rol speelt de opvoeding daarbij? Kortom: op deze studiemiddag aandacht voor tal van vraagstukken en processen, waarin de grenzen van idealisme worden verkend.

Programma

12.30-13.00: Registratie en koffie

13.00-13.15: Opening en State-of-the-Art door debatvoorzitter James Kennedy

13.15-13.45: Bob de Graaff, Are terrorists nice people?

13.45-14.15: Doret de Ruyter, How can educators prevent idealism of youngsters running astray?

14.15-14.45: Sadik Harchaoui, Radicalisation as a resistance strategy for a new generation.

14.45-15.00: Thee

15.00-16.00: Bernardine Dohrn, "Exhaust the Little Moment: The Duty to Rebel".

16.00-17.00: Debat onder leiding van James Kennedy

17.00: Borrel