Ingezonden persbericht


Persbericht

Amersfoort, 14 juni 2007

't Hooghe Landt ontvangt minister Rouvoet en staatsecretaris Van Bijsterveldt

Het onderwerp Maatschappelijke Stages is één van de speerpunten van het kabinet Balkenende. De minister van Jeugd en Gezin, de heer Rouvoet, en de staatsecretaris van Onderwijs, mevrouw Van Bijsterveldt, bezoeken op maandag 18 juni a.s. de school 't Hooghe Landt in Amersfoort om zich op de hoogte te stellen hoe deze school de Maatschappelijke Stages vormgeeft.

't Hooghe Landt, een school voor Vwo, Havo en Vmbo Theoretische Leerweg, is één van de eerste scholen in Nederland die in 2001 gestart zijn met vrijwilligerswerk door leerlingen. De school is met een paar 2e klassen gestart. Nu is het zo dat leerlingen vanaf klas 2 tot en met de voor-eindexamenklassen maatschappelijke stages uitvoeren. 't Hooghe Landt vindt het belangrijk dat leerlingen, door zich actief in te zetten voor anderen, kennisnemen van en betrokken zijn met wat er leeft in de samenleving. Volgens deze school is vrijwilligerswerk zinvol en noodzakelijk.

Zo helpen de leerlingen van 't Hooghe Landt leerlingen van een school voor moeilijk lerende kinderen met de computerles. Anderen serveren eten in een verzorgingstehuis. Leerlingen uit de bovenbouw organiseren een circusvoorstelling voor kleuters van een basisschool, een onderdeel dat ook geldt voor een opdracht uit de Tweede Fase voor het vak lichamelijke opvoeding.

Bij het zoeken van Maatschappelijke Stages wordt 't Hooghe Landt geholpen door Matchpoint Betrokken Ondernemen. Deze organisatie legt het contact en zorgt ervoor dat de verwachtingen van school en maatschappelijke organisatie over wat nodig is om de maatschappelijke stages succesvol te laten zijn, duidelijk zijn.

Programma
Het werkbezoek van de bewindslieden heeft het volgende programma: Allereerst bezoeken de heer Rouvoet en mevrouw Van Bijsterveldt het psychiatrisch centrum Zon & Schild, onderdeel van de Symfora groep. Op dat moment verzorgen 3e klassers van de Vmbo theoretische leerweg een activiteitenmiddag voor psychiatrische cliënten. Juist het kennismaken met psychiatrische cliënten, een groep met wie leerlingen doorgaans niet zo snel in aanraking komen, heeft meerwaarde.

Vervolgens is er een bijeenkomst op 't Hooghe Landt. Daar laten leerlingen door middel van posterpresentaties zien welke stages er plaatsvinden en hoe zij deze stages ervaren. Aansluitend is er een discussie met mevrouw Van Bijsterveldt en de heer Rouvoet en leerlingen, mentoren, ouders, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en Matchpoint. Bovendien is het bedrijfsleven hierbij uitgenodigd, omdat tal van bedrijven de maatschappelijke stages in de een of andere vorm ondersteunen. Namens de gemeente Amersfoort zijn de wethouder van Onderwijs, mevrouw Eerdmans, en de wethouder van Welzijn, de heer Van Daalen, bij het bezoek aan 't Hooghe Landt aanwezig.