MO-groep: Kinderen elke dag even lang naar school

maandag 18 juni 2007

Kinderen zijn op woensdag- en vrijdagmiddag vaak vrij, waardoor de vraag naar opvang de andere dagen onevenredig groot is. De MO-groep wil de schooltijden aanpassen.

Voortaan een kortere lunchpauze op school.

Basisscholieren moeten elke dag even lang naar school en eerder beginnen. Tussen de middag moeten ze op school lunchen tijdens een kortere pauze. Dit pleidoor hield de MO-groep na een inventarisatie van de behoefte aan buitenschoolse opvang. De vraag groeit dit jaar met gemiddeld 21 procent. Bijna 13 procent van de aangemelde kinderen komt per 1 augustus op een wachtlijst terecht.
De toename concentreert zich op de maandag, dinsdag en donderdag. Op woensdag en vrijdag werken veel deeltijdwerkers vaak niet omdat de kinderen dan eerder vrij zijn. Bij een evenwichtiger verdeling van de schooltijden door de week zouden de wachtlijsten korter worden, denkt de MO-groep. De brancheorganisatie voor de kinderopvang vraagt bovendien ouders hun kinderen aan te melden op woensdag en vrijdag. Op die dagen is er plaats genoeg. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) wil dat ouders, onderwijs- en kinderopvanginstellingen er samen uitkomen.