Gemeente Castricum

Gemeente hoopt op brede deelname aan kunstproject Allerzielen Alom

Oproep aan nabestaanden, kunstliefhebbers en vrijwilligers

Nabestaanden van overledenen in de kern Castricum is gevraagd om deel te nemen aan een kunstproject dat in oktober zal worden gehouden op de begraafplaats `Onderlangs' en het aangrenzende duingebied. Zij ontvingen afgelopen week een uitnodigingsbrief namens de gemeente en initiatiefneemster Ida van der Lee. Op 27 juni kunnen zij tijdens een informatieve avond in de aula van de begraafplaats meer informatie over het project krijgen. Ook kunstliefhebbers en vrijwilligers die graag een handje uitsteken bij de praktische uitvoering van dit initiatief, zijn op die avond van 20.00-22.00 uur van harte welkom.

Kunstproject Allerzielen Alom biedt ruimte aan iedereen die zijn doden op eigentijdse wijze wil gedenken. Het uitgangspunt is `De doden niet verzwijgen maar vieren om wie ze waren en wat ze nog te vertellen hebben. Allerzielen Alom zal met schoonheid, licht, vuur en klank de begraafplaatsen veranderen in gastvrije ontmoetingsplaatsen en het zal de gemeenschap activeren tot deelname.'

In de weken voorafgaand aan 31 oktober gaan kunstenaars tijdens workshops de nabestaanden stimuleren om rond het graf een ambiance te creëren waarbij de overledene de hoofdrol krijgt en waar familie en vrienden welkom zijn. De workshops vinden vanaf eind september tot half oktober plaats; `nabestaanden' kunnen zich hiervoor opgeven. Daarnaast ontwerpen de kunstenaars ook collectieve gedenkplekken zodat tijdens deze avonden alle bezoekers hun doden kunnen vieren, ongeacht waar die begraven of gecremeerd zijn.

Naast de inzet van nabestaanden zoekt de gemeent ook vrijwilligers voor het prject. Voorbeelden van werkzaamheden waarvoor wij graag een beroep doen op vrijwilligers zijn:


- verzorgen van de catering tijdens `Allerzielen' op 31 oktober


- verzorgen van de catering tijdens de workshops (tweemaal in weken voorafgaand aan het evenement)


- opbouwen en afbouwen van de gedenkplekken


- verkeer regelen


- gids voor het publiek.

Op 27 juni krijgen belangstellenden meer informatie over de opzet, de initiatiefnemers, de workshops en andere relevante zaken. Meer informatie over het aanmelden voor het project, of de details van de informatieavond krijgt u bij de heer Venema
(harryvenema@castricum.nl).

In 2005 is de eerste editie Allerzielen Allicht succesvol gerealiseerd op De Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam. De Nieuwe Ooster heeft het in 2006 op eigen gelegenheid voortgezet. In 2007 willen de initiatiefnemers het gedachtegoed verder uitbreiden naar vijf gemeenten in provincie Noord-Holland.

Het project Allerzielen Alom is opgezet door beeldend kunstenares Ida van der Lee. Zij werkt hierin samen met Projectbureau Zaanstreek, Kunst en Cultuur Noord-Holland in Haarlem en Kunstenaars & Co.