Spataderen weg zonder pijn of blauwe plekken

18.06.2007 / 09:56 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Kodyo

Kodyo

Van spataderen af zonder pijn of blauwe plekken

Miljoenen Nederlanders hebben last van spataderen. Tot voor kort was vaak een pijnlijke operatie nodig om de oorzaak van de spataderen te behandelen. Sinds kort kunnen mensen met een nieuwe methode veel sneller en gemakkelijker geholpen worden. Deze effectieve en patiëntvriendelijke methode is in Amerika al jaren populair. De benodigde apparatuur is sinds mei van dit jaar ook in Nederland beschikbaar.

Nieuwe methode
De voor Nederland nieuwe methode voor het behandelen van spataderen heet Closure(r) procedure. De methode is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf VNUS, de Nederlandse vertegenwoordiger is Bo-Pharma. De Closure procedure is een modern en patiëntvriendelijk alternatief voor traditionele behandelmethoden, zoals strippen (operatief verwijderen van spataderen) en laseren. De procedure vindt poliklinisch plaats, dus de patiënt hoeft niet te worden opgenomen.

Werkwijze
Bij de closure procedure wordt een speciale behandelkatheter onder plaatselijke verdoving in de te behandelen ader gebracht. Door hoogfrequente radiogolven (RF) wordt het uiteinde van de katheter verhit waardoor de vaatwand krimpt en de ader sluit. De ingreep kan binnen een half uur plaatsvinden en is niet pijnlijk. Na de ingreep is het niet nodig steunkousen te dragen.

Patiëntvriendelijk
Drs. Ilse Nevenzel, vaatchirurg in het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal heeft de nieuwe methode als eerste in Nederland toegepast en is zeer enthousiast: 'Ik zocht al enige tijd een goed alternatief voor de traditionele behandelmethode van spataderen. Afgelopen maanden heb ik zowel de laserbehandeling als de Closure procedure getest. Mede door de tevreden patiënten, hebben we in dit ziekenhuis gekozen voor de Closure procedure. Deze methode is het meest veilig en patiëntvriendelijk gebleken.

In de omgeving van Stadkanaal zijn al verschillende patiënten door de vaatchirurg behandeld. 'We hebben bij een aantal patiënten het ene been met laser behandeld, en het andere been met de Closure procedure.'De reacties van de patiënten zijn overduidelijk: 'Hoewel de laserbehandeling me ook best meeviel, heb ik de eerste week toch wel last gehad van blauwe plekken en pijn. Na de behandeling met de Closure procedure heb ik geen pijnstiller aangeraakt. Nog tien keer beter dan laser.'