Gemeente Venlo


Grensoverschrijdende samenwerking van Tilburg tot Duisburg

persbericht 15 juni 2007

De bijeenkomst op woensdag 13 juni jl. in Venlo van dertien Nederlandse en Duitse steden en Kreisen was een succes. Het was voor de eerste keer dat een zo brede west-oostverbinding bij elkaar aan tafel zat: van Tilburg tot Duisburg. Een unieke bijeenkomst, aldus burgemeester van Venlo Hubert Bruls. Doel van het overleg was kennismaken en kennis uitwisselen; het resultaat behelst tevens concrete samenwerkingsafspraken én een vervolgbijeenkomst.

In het voorjaar van 2005 is de gemeente Venlo een strategische alliantie aangegaan met het stedelijk netwerk BrabantStad, bestaande uit de steden Breda, Eindhoven, Helmond, 's-Hertogenbosch en Tilburg en de provincie Noord-Brabant. Een van de doelen van deze strategische alliantie was het bevorderen van de grensoverschrijdende samenwerking met Nordrhein-Westfalen.

Als eerste concrete bottom-up invulling, onder het motto 'geen woorden maar daden', hebben BrabantStad en de gemeente Venlo het initiatief genomen om contact te leggen met de partners uit Nordrhein-Westfalen.

Om 14.00 uur ontmoetten de 28 deelnemers elkaar in Hotel 'De Bovenste Molen' in Venlo. Veel bestuurders hadden elkaar nog niet eerder ontmoet. Er werden inleidingen gegeven over BrabantStad, het Regionalverband Ruhr en de Regio Venlo / Euregio rijn-maas-noord. Vervolgens werd er onder leiding van de heer Jan Mans, voormalig burgemeester van onder meer Kerkrade en Enschede, gesproken over de onderwerpen Kennis en Technologie, Agro Food Nutrition Logistiek, en Quality of Life. (Saillant detail is dat Jan Mans in zijn rol als wnd. burgemeester van Venlo degene is geweest die in 2005 de strategische alliantie met BrabantStad namens Venlo heeft getekend.)

Bruls is zeer tevreden over de bijeenkomst. "Als je elkaar kent, weet je elkaar te vinden. We staan voor vergelijkbare economische ontwikkelingen en uitdagingen, met een sterk grensoverschrijdende invalshoek. We hebben die middag ook meteen zaken gedaan: er zijn concrete afspraken gemaakt waarmee direct gestart kan worden."

Als meest in het oog springende resultaat noemt Bruls de afspraak om onderdelen van Greenport Venlo en Agribusiness Region Niederrhein in elkaar te voegen tot één gezamenlijk grensoverschrijdend programma om daarmee de grootste en sterkste tuinbouwregio van Europa te worden. Samenwerking in het kader van de Floriade 2012 en de mogelijke ontwikkeling van Regionalen aan Duitse kant zijn daarbij belangrijke punten. Daartoe zal er op korte termijn een afspraak worden gemaakt voor een ontmoeting tussen Greenport Venlo en Agribusiness Region Niederrhein.

Op het gebied van Quality of life zal kennisuitwisseling de boventoon voeren, over bijvoorbeeld water als verbindend element tussen stad en ommeland, en de groene omgeving in relatie tot de woningbouwopgave. Dit mede in het licht van de demografische ontwikkelingen.

In november 2007 krijgt dit overleg, met dezelfde partners, een vervolg in Duisburg.