PwC: Bedrijfsmodel geneesmiddelenindustrie onhoudbaar

18.06.2007 / 11:08 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Pwc

Pwc

http://www.pwc.com/nl

Wereldwijde farmaceutische markt in 2020 in waarde verdubbeld naar USD 1.300 miljard


- Het huidige blockbustermodel verdwijnt

- Het aantal nieuwe producten in de pipelines van big pharma daalt
- De vraag verschuift van de VS naar groeimarkten als Brazilië, China en India

De wereldwijde farmaceutische markt staat aan de vooravond van minstens een verdubbeling van de huidige omzet; naar USD 1.300 miljard tegen het jaar 2020. Dat voorspellen specialisten van PricewaterhouseCoopers (PwC) in een nieuw rapport over de toekomst van de geneesmiddelenindustrie. Deze groei komt voort uit de wereldwijde vraag naar geneesmiddelen en preventieve behandelingen, die sterk toe zal nemen vanwege een wereldbevolking die groeit en ouder, dikker en welvarender wordt.

Verwacht wordt dat tot een vijfde van de wereldwijde farmaomzet tegen 2020 voor rekening zal komen van de E7-landen (Brazilië, China, India, Indonesië, Mexico, Rusland en Turkije). Ook zouden chronische ziektebeelden in de ontwikkelingslanden meer en meer gelijkenissen gaan vertonen met soortgelijke aandoeningen in de ontwikkelde landen (welvaartsziekten). Het businessmodel dat de geneesmiddelenindustrie de dag van vandaag hanteert, is dan, volgens het rapport van PricewaterhouseCoopers, economisch gezien onhoudbaar en het biedt operationeel gezien onvoldoende kansen om snel in te spelen op de wereldwijde vraag naar nieuwe types van innovatieve behandelingen. Om die toekomstige groeikansen maximaal te benutten, is een fundamentele wijziging nodig in de manier waarop de industrie te werk gaat.

Volgens het rapport van PricewaterhouseCoopers, dat de passende 'Pharma 2020: The Vision - which path will you take?', meekreeg staat de farmaceutische industrie, ondanks de ongekende internationale vraag naar haar producten, wereldwijd op een cruciaal punt in haar bestaan om van deze kansen ook daadwerkelijk te profiteren. Farmaceutische bedrijven staan voor een tekort aan nieuwe producten in de pipeline, slechte financiële resultaten (voetnoot 1), oplopende verkoop- en marketingkosten, toenemende beperkingen en problemen door wet- en regelgeving en aangetaste reputaties. Tegelijkertijd zien de instanties die de gezondheidszorg financieren en de zorg verlenen in dat de huidige niveaus van de uitgaven voor gezondheidszorg onhoudbaar hoog zijn, tenzij er op lange termijn betere aantoonbare zorg- en kostenvoordelen geleverd worden.

Arwin van der Linden, partner bij PricewaterhouseCoopers en pharma en life sciences leader in Nederland geeft het volgende commentaar: 'De farmaceutische industrie zal alleen sterk genoeg zijn om te profiteren van de geboden kansen, als de productiviteit van hun onderzoek en ontwikkeling (R&D) verbetert. Het belangrijkste probleem voor deze industrie is het gebrek aan innovatie. Er wordt al twee keer zo veel geïnvesteerd in R&D als tien jaar geleden, maar desondanks wordt nu niet meer dan twee vijfde van de toenmalige creatie aan nieuwe geneesmiddelen gegenereerd. Dat is een onhoudbaar bedrijfsmodel.

Het is onze visie dat in de komende tien jaar de industrie haar investeringen meer zal moeten richten op onderzoek en ontwikkeling en minder op verkoop en marketing. De traditionele strategie van de geneesmiddelenindustrie is vaak om zich te richten op producten voor de grotere indicaties om die vervolgens door middel van zware marketinginspanningen in de breedte de basisgezondheidszorg binnen te loodsen, in de hoop een recordverkoop te realiseren. Het accent dient daarentegen meer te liggen op het ontwikkelen van medicatie met een duidelijke preventieve, behandelende of écht genezende waarde. Medicatie die, met andere woorden, tastbare voordelen oplevert en aan 'significant unment needs' tegemoet komt. De overheid en de betalers dienen hun steentje bij te dragen en ervoor te zorgen dat de sector voor deze innovatieve inspanningen wordt beloond.'

Onder de erkenning dat een en ander per regio/ land zal verschillen zijn de belangrijkste veranderingen die de industrie volgens de voorspellingen van PwC te wachten staan, als volgt:

Meer nadruk op effectieve werking van medicijnen - De hogere aandacht voor de effectieve werking van medicijnen en het meten van die werking zal bepalen hoe beslist wordt over productontwikkeling, het vaststellen van de prijs en de vergoedingsstructuur. Farmabedrijven met succes zullen in staat zijn te bewijzen dat hun producten écht werken en toegevoegde waarde leveren. Bedrijven zullen bovendien een eerlijke prijs krijgen voor de nieuwe behandelingen die ze op de markt brengen, een prijs die gebaseerd is op de betere werking van hun therapie in vergelijking met bestaande medicijnen. Er zullen meer en meer afspraken komen om de risico's en kansen die de introductie van nieuwe geneesmiddelen met zich meebrengen te verdelen tussen fabrikant, zorgverlener, overheid en verzekeringsmaatschappij.

Verdwijnen van het 'blockbuster'-verkoopmodel - Dit model zal worden vervangen door een kleiner, slimmer en effectiever verkoopapparaat, dat wordt geleid door accountmanagers, die op tenderbasis zullen onderhandelen over contracten over therapeutische voordelen en resultaten. Het zal erom gaan draaien wie de meeste waarde kan toevoegen, en niet wie de meeste geneesmiddelen kan verkopen. In dit model zullen de meeste farmaceutische bedrijven geïntegreerde pakketten van medicijnen en diensten gaan verkopen. Sommige diensten, zoals het monitoren van de patiënt en ziektemanagement, kunnen zelfs waardevoller blijken te zijn dan de medicijnen zelf.

Toezicht op het goed gebruik van geneesmiddelen in het voordeel van zowel patiënten, verzekeraars als zorgverleners - Oplossingen die ertoe bijdragen dat patiënten hun medicatie correct innemen, kunnen een omzetwinst opleveren van meer dan 30 miljard Amerikaanse dollar per jaar en zullen leiden tot een betere effectieve werking van de betreffende producten. Uit een Amerikaanse studie is gebleken dat 20 procent van de Amerikaanse bevolking ofwel nalaat de voorgeschreven medicatie behoorlijk in te nemen ofwel de medicatie van iemand anders gebruikt, en dat 60 procent van de patiënten niet goed weet wat ze slikken. Een dergelijk innamegedrag heeft niet alleen gevolgen voor de veiligheid en de effectiviteit van medicatie, maar houdt ook een risico en inkomstenverlies in voor de farmabedrijven. De sector zal geïndividualiseerde technieken ontwikkelen die een betere opvolging van het goed gebruik van medicijnen mogelijk maken (compliance monitoring). De industrie ziet in die dienstverlening een toegevoegde waarde voor zowel patiënten, verzekeraars als zorgverleners.

Accentverschuiving van 'behandeling' naar 'preventief' - Preventieve medische zorg biedt enorme mogelijkheden zowel voor de zorgverleners als voor de farmabedrijven. Van de huidige uitgaven voor gezondheidszorg binnen de OESO-landen gaat slechts drie procent naar preventie. Dit ondanks de verklaringen van de Wereldgezondheidsorganisatie dat tot 80 procent van de hartkwalen, beroertes en gevallen van diabetes en 40 procent van de kankergevallen voorkomen kan worden. Nu erkend wordt dat het vanuit kostenoverweging doeltreffender is te voorkomen dat gezonde bevolkingsgroepen ziek worden dan zieke bevolkingsgroepen te behandelen, slaan meer bedrijven de weg in van preventie en 'gezondheidsmanagement'. Dit doen zij onder andere door middel van de ontwikkeling van nieuwe vaccins, wellnessprogramma's, compliance monitoring en andere waardetoevoegende diensten. Er worden momenteel naar schatting ca 250 vaccins klinisch ontwikkeld en de markt zou naar schatting goed zijn voor een omzet van ca 42 miljard Amerikaanse dollar tussen nu en het jaar 2015.

Nieuwe technologieën als essentiële pijlers van het R&D-beleid - De voortdurende technologische ontwikkelingen zullen naar verwachting de businessstrategieën van de farmabedrijven een nieuwe vorm geven. De rol van de op genetische informatie gebaseerde diagnostiek bij de ontwikkeling van geïndividualiseerde medicatie (personalized medicine) heeft al tot een verkorting van de R&D-cyclus van die producten geleid. Verder onderzoek op het vlak van het menselijk genoom moet de weg openen naar een nieuw palet van mogelijkheden in de moleculaire wetenschap en naar nieuwe targets. Aan de hand van die nieuwe technologieën streeft men ernaar een beter inzicht te krijgen in ziektes en om genetische informatie en klinische data met elkaar in verband te brengen. De trend om therapeutische middelen en medische apparatuur aan elkaar te koppelen wordt voortgezet via meer verfijnde apparatuur, leidend tot een betere effectiviteit bij een lager risicoprofiel.

Het huidige lineaire fasemodel van het R&D-proces zal wijken voor 'in-life testing' en 'live licensing' - De huidige benadering van het R&D-proces, met klinische proeven die in fasen (I, II , III en IV) verlopen, typisch gevolgd door het indienen van een licentieaanvraag met betrekking tot de medicijnen en de geneesmiddelenregistratie, wordt vervangen door een systeem van permanent testen (in-life testing d.w.z. binnen de normale leefomgeving van een patiënt) in samenwerking met patiënt en zorgverlener en de toekenning van zgn. 'live licences', afhankelijk van de performance van het geneesmiddel tijdens zijn hele levenscyclus. De industrie stapt over op meer kleinschalige, gerichte klinische studies en een voortdurende uitwisseling van resultaten met de regelgevende instanties. Als proeven de bevestiging opleveren dat een geneesmiddel veilig en doeltreffend is, wordt zo'n 'live licence' toegekend, op basis waarvan de onderneming het geneesmiddel beperkt kan gaan commercialiseren. Verdere proeven tijdens de levensduur van het geneesmiddel zullen leiden tot een uitbreiding van de licentie naar een grotere of andere patiëntengroep.

Meer internationale samenwerking tussen regelgevende instanties - Verschillende nationale en regionale regelgevers werken al samen aan het delen van veiligheids- en effectiviteitsgegevens. Er is mogelijk in 2020 een wereldwijd regelgevend systeem, dat wordt uitgevoerd door nationale en federale instanties, die ervoor dienen te zorgen dat de nieuwe behandelingen aan de behoeftes van de patiëntenpopulatie in hun eigen regio voldoen. Een dergelijk systeem kan bijdragen aan een verlaging van de oplopende compliancekosten en een verkorting van de 'time to market'.

De functies in de distributieketen gaan opbrengsten genereren - De toekomstige distributieketen zal niet alleen verantwoordelijk zijn voor de distributie van alle producten en diensten, maar tevens nieuwe kanalen kiezen waarmee producten op de markt kunnen worden gezet, en dus opbrengsten genereren in plaats van een kostenplaats te vormen. In 2020 zal het waarschijnlijk ook meer om behandeling 'op bestelling' gaan, in plaats van productie op basis van voorspellingen. Hierbij wordt 'just-in-time'-productie toegepast en afleveringstechnieken die zijn afgekeken van andere sectoren, zoals de automobielindustrie.

Meer geavanceerde kanalen voor rechtstreekse verkoop aan consumenten, de rol van de groothandel wordt beperkt - De sterke afhankelijkheid van de sector van groothandelbedrijven voor de distributie zal sterk afnemen door meer vrije geneesmiddelen (Over the Counter) en zelfmedicatie. Daarnaast maken nieuwe technologieën de geautomatiseerde afgifte van medicijnen direct aan de consument mogelijk. De verwerking van recepten voor medicatie in de primaire zorg zal geheel geautomatiseerd worden. Artsen schrijven een recept uit, controleren de vergoedingsvoorwaarden en downloaden het script naar een zogenaamde 'gezondheidssmartcard' of de emailaccount van de patiënt. De patiënten stuurt het script door naar een online-apotheek, die de identiteit van de patiënt controleert door middel van web-based biometrische apparatuur, en de medicatie naar het opgegeven adres stuurt.