Politie Haaglanden

Extra persbericht 18 juni

Haaglanden, 18-06-2007

Politie Haaglanden heeft een offensief tegen zakkenrollers ingezet. Uit analyse van de cijfers in Haaglanden bleek in de eerste maanden van dit jaar een stijging te zien in het aantal gevallen van zakken- en tassenrollerij ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Gerichte aanpak
De aanpak van zakkenrollers vindt daar plaats waar de zakkenrollers het meest actief zijn. Verschillende wijkbureaus zorgen ervoor dat op die plaatsen dagelijks agenten in uniform en in burger surveilleren. Hiervoor zijn op speciaal voor de briefing van die agenten fotoborden gemaakt met daarop de gezichten van de meest notoire zakkenrollers. Op de Haagse Markt surveilleert bijvoorbeeld een team dat speciaal is opgeleid in de aanpak van zakkenrollerij.

Op het preventieve vlak werkt de politie nauw samen met andere partners, zoals bijvoorbeeld het Jongeren Toezicht Team (JTT), politievrijwilligers, gemeentemedewerkers Toezicht Openbare Ruimte. In Scheveningen, waar veel toeristen komen, is bijvoorbeeld het Scheveningen Preventie Team actief. Zij delen op verschillende plaatsen flyers uit, houden toezicht bij in- en uitgangen van bijvoorbeeld markten en spreken mensen aan goed op hun bezittingen te passen.

Vooral op markten
In de periode februari-april van dit jaar is het aantal aangiften van zakkenrollerij in de gehele regio gestegen met de helft (51 procent) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In dezelfde driemaandelijkse periode in 2006 was sprake van 582 aangiften van zakkenrollerij, dit jaar was dit aantal gestegen naar 880.

Markten zijn een steeds populairder werkgebied bij zakkenrollers. Ongeveer 30 procent van alle aangegeven gevallen van zakkenrollerij vindt daar plaats. De tweede pleegstek is de openbare weg, de derde de winkel, de vierde het openbaar vervoer. Kortom: plaatsen waar doorgaans veel mensen vertoeven. De zakkenroller heeft daar veel mogelijke slachtoffers en goede mogelijkheden om weg te komen. Meer dan de helft van de gevallen van zakkenrollerij vindt plaats tussen 12.00 en 16.00 uur. Rond 10.00 uur begint de stijging, rond 19.00 uur zakt de curve in. s Avonds en s nachts is sprake van een gelijkblijvend niveau. Samengevat is het dus vooral s middags opletten geblazen op markten, in drukke straten en in winkels.

Een verklaring voor deze stijging is niet eenduidig te geven. Het kan zijn dat een aantal gespecialiseerde zakkenrollers actief is op de Haaglandse markten. Zo is sinds de aanhouding van een klein aantal Oost-Europese vrouwen in juni 2007 het aantal aangiften van zakkenrollerij op de Haagse markt alweer aanzienlijk gedaald.

Wat kunt u zelf doen?
Maak het zakkenrollers in ieder geval zo lastig mogelijk. Dit verlaagt de kans dat ze u als slachtoffer uitkiezen. Een van de tactieken die zakkenrollers gebruiken is die van afleiding. Een moeder met kind laten bijvoorbeeld per ongeluk iets vallen, waardoor u misschien geneigd ben ze te helpen met het oprapen. Van dat moment maakt vervolgens een handlanger gebruik om uw tas te rollen.


· Draag uw tas met de schouderriem om een schouder en de hals, zodat de tas voor u hangt en niet achteloos naast of achter u;
· Wees u er altijd van bewust dat er mensen zijn die het op uw geld en tas hebben voorzien;

· Stop uw geld/waardevolle voorwerpen altijd zorgvuldig weg;
· Vermijd het gebruik van een grote, opvallende portemonnee;
· Neem niet meer geld mee dan u denkt nodig te hebben;
· Leg uw portemonnee niet voor het grijpen in 'n tas;
· Doe de portemonnee zoveel mogelijk in de jaszak;
· Gebruik een tas van stevig materiaal dat niet makkelijk doorgesneden kan worden of breng een versteviging in uw tas aan;
· Draag uw tas met de klep/sluiting altijd aan de binnenzijde (naar uw lichaam toegekeerd);

· Draag een tas met ritssluiting altijd aan de voorzijde van uw lichaam en draag een handtas eventueel onder de jas;
· Draag een tas niet aan de straatzijde;

· Neem uw tas altijd mee in de paskamer;

· Als iemand op uw kleding knoeit, bijvoorbeeld mayonaise of de as van een sigaret, maak deze dan zelf schoon en wijs hulp van een vreemde resoluut af;

· Maak de tas niet om de pols of om het stuur van uw fiets vast en doe de tas niet in de fietsmand;

· Doe zo mogelijk boodschappen samen met een ander;
· Loop/winkel zoveel mogelijk in goed verlichte straten/pleinen.