Veilig Amsterdam


Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer - Vervoer gevaarlijke stoffen in Amsterdam

18/06/2007 - Vervoer van gevaarlijke stoffen in Amsterdam mag uitsluitend over wegen die speciaal daarvoor zijn aangewezen door de gemeente Amsterdam. De gemeente Amsterdam wijst alleen wegen aan waar gevaarlijk transport veilig plaats kan vinden. Deze liggen op grotere afstand van woningen of plaatsen waar veel mensen samenkomen.

Wat zijn gevaarlijke stoffen?
Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gevaar kunnen opleveren door bijvoorbeeld ontploffing of doordat ze brandbaar, giftig, bijtend of potentieel zelfontbrandend zijn. Voorbeelden zijn LPG, ammoniak, chloor en buskruit.

Rijks- en provinciale wegen
Over alle rijks- en provinciale wegen is het vervoer van gevaarlijke stoffen in principe toegestaan, met uitzondering van een aantal tunnels. Wanneer deze wegen door de gemeente lopen is vervoer van gevaarlijke stoffen toegestaan.

Amsterdamse wegen
De Amsterdamse routes verbinden het provinciale en landelijke wegennet met de bedrijventerreinen in Westpoort en enkele bedrijvengebieden in Buiksloterham en Nieuwendammerham. Deze bedrijventerreinen zijn ook toegankelijk voor laden en lossen van gevaarlijke stoffen. In het eerste kwartaal 2008 wijzigt de route in Amsterdam Noord. U zal dan een aangepaste kaart aantreffen.

Afwijken van de aangewezen routes?
Wilt u, als bedrijf of als particulier, gevaarlijke stoffen laten vervoeren over een route die afwijkt van de speciaal daarvoor aangewezen wegen in de gemeente Amsterdam? Dan kunt u daarvoor onder omstandigheden ontheffing krijgen via de regionale brandweer (020-5556025). In de ontheffing wordt bepaald langs welke weg u de gevaarlijke stoffen mag vervoeren.

Kijk ook bij

> Vervoer en opslag gevaarlijke stoffen »
> Routekaart vervoer gevaarlijke stoffen Amsterdam (download, 2511kb) »