Partij van de Arbeid

Den Haag, 18 juni 2007

Reactie PvdA op rapporten commissies
Van den Berg en CTIVD

De Tweede Kamerfractie van de Partij van de Arbeid is opgelucht over de conclusie van de commissies Van den Berg en CTIVD dat er geen sprake is van martelingen en van een doofpotcultuur op het ministerie van Defensie. Tegelijkertijd is de PvdA fractie bezorgd over een aantal andere door de beide commissies geconstateerde en geconcludeerde tekortkomingen.

Zo heeft de communicatie binnen de defensieorganisatie in het algemeen en binnen het ministerie in het bijzonder gehaperd (blz 37-44 rapport Van den Berg). Bij de aansturing van dit soort operaties hoort de informatie in de richting van de minister en de Tweede Kamer op orde te zijn. Nu is belangrijke informatie op het ministerie blijven hangen. Dat is naar de mening van de PvdA buitengewoon ernstig in dergelijke gevoelige zaken.

Verder is de PvdA fractie bezorgd over de constatering dat onderdelen van de Nederlandse SFIR-eenheid onvoldoende zijn voorbereid en verschillende en uiteenlopende instructies hadden, hetgeen een risico voor het verloop van de operatie opleverde (blz. 21 rapport Van den Berg). Ook de door de commissie CTIVD geconstateerde felle concurrentiestrijd tussen verschillende krijgsmachtdelen en binnen de MIVD heeft geleid tot een onwerkbare situatie (inleiding bij de presentatie van het rapport door voorzitter CTIVD en blz. 26-27 CTIVD-rapport). Dit is binnen een professionele krijgsmacht onacceptabel.

Ten slotte komt uit de rapporten naar voren dat tenminste in één geval het mandaat voor het vasthouden van en voeren van gesprekken met verdachten is overtreden en Nederlandse militairen zich niet hebben gehouden aan de regels in dit soort situaties (blz. 73 rapport van den Berg).

Het is goed dat deze ernstige zaken zo grondig en uitgebreid zijn onderzocht. De komende weken, in de aanloop naar het Kamerdebat op 4 juli, zal de PvdA fractie zich beraden op voorstellen om dit soort zaken bij huidige en toekomstige missies te voorkomen. De minister zal op korte termijn aan de Kamer moeten duidelijk maken hoe hij geconstateerde tekortkomingen in de toekomst voorkomt.



Partij van de Arbeid