Wmo en mantelzorgondersteuning

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DMO/SSO-2778652

18 juni 2007

In uw brief van 14 juni 2007 verzoekt u mij voor het AO over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van 21 juni 2007 een reactie toe te zenden op de brief van Mezzo over mantelzorgondersteuning. Mezzo vraagt uw aandacht voor het risico van afbraak van mantelzorgondersteuning en vrijwilligerszorg. Mezzo wil garanties dat middelen die voorheen voor ondersteuning van mantelzorg en vrijwilligerszorg konden worden ingezet en die nu onderdeel uitmaken van het Wmo-budget door gemeenten ook daadwerkelijk voor dat doel worden ingezet. Daarnaast wil Mezzo dat het rijk meer geld beschikbaar stelt voor mantelzorgondersteuning.
Op 5 juni 2007 heb ik met Mezzo over bovenstaande punten gesproken. Mezzo wil graag garanties dat het geld voor mantelzorgondersteuning dat onderdeel uitmaakt van het Wmo-budget ook daadwerkelijk hieraan wordt besteed. Ik kan en wil gemeenten niet verplichten om een geoormerkt deel van het geld van het Wmo-budget te besteden aan één specifiek prestatieveld. Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor de beslissing over de hoeveelheid geld die zij beschikbaar stellen voor mantelzorgondersteuning .
In 2007 zijn de middelen voor de coördinatie vrijwillige thuiszorg en mantelzorg, in overleg met Mezzo, via de historische verdeling van 2006 over de gemeenten verdeeld. De extra EUR 5 mln. die beschikbaar is gesteld voor 2007, is eveneens in overleg met Mezzo, objectief verdeeld over gemeenten die op grond van de verdeling over 2006 geen bijdrage ontvingen. Dit om al een eerste stap te maken naar het objectief verdelen van de middelen uit de voormalige subsidieregeling. Het kabinet heeft met de VNG afgesproken om vanaf 2008 de subsidieregelingen (diensten bij wonen met zorg, zorgvernieuwingsprojecten ggz en coördinatie vrijwillige thuiszorg en mantelzorg) objectief te verdelen. Dit is bevestigd in het Bestuursakkoord. Tevens is door het kabinet en de VNG besloten om het gehele Wmo-budget vanaf 2008 objectief te verdelen. Het feit dat Mezzo zich zorgen maakt over de gemeentelijke inzet op het terrein van mantelzorgondersteuning neem ik serieus. In de bijlage van de brief van Mezzo wordt gerapporteerd over door lidorganisaties gesignaleerde knelpunten. Ik zal deze signalen met de VNG bespreken. Het kabinet hecht aan goede ondersteuning van mantelzorgers. Het is niet voor niets een van de thema's van het afgelopen donderdag gepresenteerde beleidsprogramma. In de voortgangsrapportage Wmo die u in september 2007 zult ontvangen, zal ik mijn beleid op het terrein van mantelzorg (en vrijwillige inzet) voor de komende jaren uiteenzetten.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker