College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Actueel

18 juni 2007

CBG beleid ten aanzien van het gebruik van Pergolide vervolg advies n.a.v. eerdere publicaties

In vervolg op de berichtgeving t.a.v. het gebruik van pergolide (Permax®) bij de ziekte van Parkinson, zoals gepubliceerd op onze website in 2005, heeft het College besloten haar standpunt opnieuw onder de aandacht te brengen n.a.v. nieuw gepubliceerde data en gerapporteerde veiligheidssignalen.

Het risico op het optreden van klepfibrose wordt zodanig groot geacht dat geadviseerd wordt pergolide in ieder geval niet meer voor te schrijven aan nieuwe patiënten en patiënten die pergolide gebruiken regelmatig echocardiografisch te vervolgen. Na consultatie van de beroepsgroep en afstemming met de Pharmaco Vigilance Working Party op Europees niveau, is het College van mening dat de veiligheid van patiënten hiermee het meest gewaarborgd wordt, mede door het gegeven dat er voldoende alternatieve dopamine agonisten beschikbaar zijn voor behandeling van de ziekte van Parkinson, die niet tot de groep van ergot alkaloiden behoren.

Nieuw gepubliceerde data


* C Peralta et al, Valvular Heart Disease in Parkinson's Disease vs. Controls:An Echocardiographic Study, Movement Disorders Vol. 21, No. 8, 2006, pp. 1109-1113

* Mitsutoshi Yamamoto et al, Dopamine agonists and cardiac valvulopathy in Parkinson disease: A case-control study; NEUROLOGY 2006;67:1225-1229

* R. Zanettini et al, Valvular heart disease during treatment with dopamine agonist for Parkinson's Disease, N Engl J Med 2007;356:39-46.

* René Schade, M.D. et all, Dopamine Agonists and the Risk of Cardiac-Valve Regurgitation; N Engl J Med 2007;356:29-38.